Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)
PC120469Днес е последното заседание от лятната сесия на Св. Синод. Вчера бяха публикувани част от решенията на архиереите, взети през тази седмица. От тях става ясно, че митрополитите не са приели предложението на Видинския митрополит Дометиан за хиротонията на неговия протосингел архимандрит Антим (Мануилов). Видинският владика е предложил младия клирик за свой втори викарий, при положение, че Белоградчишкият епископ Поликарп е на същия пост в епархията. Предложението на митрополит Дометиан е било подкрепено от Българския патриарх Неофит, Неврокопския митрополит Серафим и Русенския митрополит Наум. Против се се обявили митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски  Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. На заседанието не са присъствали митрополитите: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Плевенския  Игнатий.
 
На лятната си сесия Св. Синод е одобрил и учредяването на два ордена на Старозагорска митрополия - на св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и св. апостол Карп.
 
Няколко срещи с високопоставени политици са провели синодалните митрополити по време на лятната си сесия. Те се срещнаха за втори път от встъпването му в длъжност с президента Румен Радев. Той е уверил Негово Светейшество патриарх Неофит и архиереите, че БПЦ "винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция". Между другото на срещата е бил обсъден и въпросът за липсата на клирици в делегацията, посетила папа Франциск на 24 май. Било е решено подобни недоразумения да бъдат отстранявани своевременно и да се избягва изнасянето им в публичното пространство.

В синодната палата също така се състоя и среща на Негово Светейшество патриарха Неофит и синодалните митрополити с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, с председателя на Комисията по Вероизповеданията и правата на човека при НС Красимир Велчев, и председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Парламентаристите са уверили архиереите, че "представителите на БПЦ, определени от Светия Синод, ще участват при обсъждането в ресорните парламентарни комисии на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната".

По време на лятната си редовна сесия архиереите избраха и нов ректор на Софийската духовна семинария, който беше въдворен на поста си от Негово Светейшество патриарх Неофит. Очакванията на владиците от новия ръководител на духовното училище е той да организира успешно приема на семинаристи и да повиши броя на обучаващите се. Предстои до началото на учебната година да бъде уреден и въпросът с държавното финансиране на двете духовни семинарии, които, по силата на новия Закон за предучилищното и училищно образование, нямат право на финансова подкрепа от държавата.

Очакваше се на тази сесия на Св. Синод да бъде избран и викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит, който да подпомага работата му като Софийски митрополит. За такъв избор все още официално не е съобщено. Може това да стане до края на днешния ден.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wchh4 

Разпространяване на статията: