Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2017 06 19 1701С изложба на курсовете по иконопис и дърворезба ще бъде отбелязан краят на учебната година за Енорийския център на столичния храм "Покров Богородичен". Тя ще бъде открита на празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел на 29 юни. До тогава ще завърши учебната година за всички занятия в Енорийския център.

Своите свидетелства вече получиха участниците в  курса по катехизис, които се обучаваха при екипа от преподаватели - иконом Николай Танев, Вера Жекова и Полина Спирова. Те получиха своите свидетелства, след като в продължение на три години се обучаваха в основите на православната вяра, литургиката и тълкуванията на неделните евангелски четива. Вълнуваща беше раздялата между курсисти и преподаватели след три години занимания, които бяха не толкова обучение, колкото съвместно общуване и откриване на Бога в молитвата и в другия човек. Ето как някои от участниците в заниманията описват преживяванията си: "Това е курс, в чието начало знаех само, че ще науча нещо за Бог и Църквата. Беше ми странно, че се започваше и завършваше с молитва и още по-странно, че отивайки с много въпроси, без да съм ги задавал или казвал някому, в занятията получавах техните ясни и изчерпателни отговори. Всеки път! Беше ми странно, че Божието слово можеше да бъде едновременно толкова просто, но и така дълбоко взаимосвързано премъдро и най-вече, че можех да открия себе си във всеки един от тези срещащи, търсещи, молещи, благодарящи и... преподаващи Бога".

2017-06-19 1703В своите отзиви за изминалите години на обучение курсистите споделят, че заниманията са им помогнали не само да научат много неща, но и да опознаят личността на Иисус Христос, да навлязат по-задълбочено в смисъла на богослужението и молитвата. Не на последно място, за тях са се оказали важни и взаимоотношенията с о. Николай, с преподавателите, с другите участници в курса. "Този курс почнеш ли го, не го завършваш, а го живееш", казва една от участничките. А не са малко тези, които вече правят планове да се запишат в някои от занятията в Енорийския център през новата учебна година. Записванията вече започнаха.

Учебната година ще започне на храмовия празник на храм "Покров Богородичен", на 1 октомври.

На снимките: Моменти от завършването на курса по катехизис - трета година.

Снимки: Димитър Цонков

 

2017-06-19 1702


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wchaf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.