Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Kremikovski manastir detski lager 520x245Лятото дойде, колкото и тия дни да ни напомнят на друг сезон. Но това ще е временно. Така или иначе повечето от учениците са вече във ваканция и епархийските църковни летовища едно след друго отварят врати. А тяхната роля за църковното възпитание на децата отдавна е доказана и много възторжено приветствана. Защото по време на летуването децата са обгрижвани от опитни учители с най-различни просветни и възпитателни занимания, включително и екскурзии, така че по прекрасен начин да се съчетава приятното с полезното.

Засега има сведения за детски православни лагери в три манастира у нас - Етрополския, Хаджидимовския и Кремиковския.

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил от днес в Етрополския манастир "Света Троица" започва летуването на деца, изучаващи предмета Религия в училищата на град Ловеч. Митрополията има добър опит в организирането на летовища за деца и младежи в тази историческа обител. Според и. д. игумена прот. Емил Якимов обаче тази година ще има известно затруднение, защото в манастира започва срутването и новото изграждане на последната част от старата южна сграда. "За съжаление графикът на строителните дейности отдавна беше утвърден, но пък и за децата и учителите им сега е най-подходящото време за лагеруване в манастира. Все пак заедно със строителите ще се постараем да осигурим на децата достатъчно пространство за занимания и игри и преди всичко - спокойствие и сигурност", заяви о. Емил. 

Другата неделя за 24-и път започват и смените на епархийското летовище в Хаджидимовския манастир "Свети Георги". С благословението на Неврокопския митрополит Серафим там ще се проведат шест смени от по 9 дена в продължение на два месеца. Броят на децата във всяка една смяна е около 60.

С благословението на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Кремиковския манастир "Свети Георги" през месеците юли и август ще се проведе поредното летуване на деца в 4 смени.

В Гигинския манастир "Св. Козма и Дамян" пък ще летуват за една седмица децата от неделното училище на храм "Рождество Христово" в Младост. Традиционно за децата, изучаващи Религия в Бургас, се организира летен лагер и в Поморийския манастир "Св. Георги", а през изминалата година бе организиран първият детски православен лагер в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" до Варна.

На снимката: Детският лагер в Кремиковския манастир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wchkf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.