Мобилно меню

4.8064516129032 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (62 Votes)

986756889Днес в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски", беше отслужен молебен за 80-годишнината от рождението на Негово Величество цар Симеон Втори. Тържествения молебен оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а с него бяха и почти всички синодни митрополити. В молебена участваха както председатели на столични храмове, така също и представителите в София на Руската и на Румънската църква, както и дошлият специално от Москва архимандрит д-р Петър (Еремеев), ректор на Руския православен университет "Свети Йоан Богослов", докторирал в София.

Храмът се изпълни отрано с официални лица, държавници, политици, почитатели на "Царя на българите", както с обич го наричат хората. На първо място беше сам цар Симеон Втори със съпругата и цялото си голямо семейство, заобиколен от короновани глави от съседни и далечни страни, сред които беше и гръцкият крал Константин Втори със съпругата си.

В приветственото си слово към Негово Величество Българският патриарх изтъкна, че цар Симеон II се е доказал като „добър син на Църквата и българския народ, на когото, по примера на предшествениците Ви, българските царе Фердинанд и Борис III, отдавате цялата си грижа и любов, и които и днес остават дълбоко в сърцето Ви, в мислите и действията Ви. Помним и винаги ще бъдем признателни за всичко онова, което предприехте за Православната ни църква в най-ново време за преодоляването на достопечалния разкол, който рушеше нейното богозаповядано единство, смущаваше вътрешния ѝ живот и възпрепятстваше спасителната й мисия”. След това Негово Светейшество поднесе в подарък икона на Господ Иисус Христос – Вседержител.

Смесеният хор на патриаршеската катедрала по време за пръв път изпя стария текст на тропара "Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи благоверному царю нашему Симеону на сопротивния даруя и Твое сохраняя крестом Твоим жительство!", както и химна "Боже, царя ни пази!"

8888999

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wc4qd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]