Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
По покана на Светослав Спасов, народен представител от НДСВ от 30 МИР-Шумен, проф.Огнян Герджиков, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и депутат от НДСВ, ще посети шуменския манастир “Св. Св. Петър и Павел”, утре, от 9,30 часа, съобщиха от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

По време на визитата проф. Герджиков и Спасов ще се срещнат с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, неговата майка сестра Ирина, която е монахиня в светата обител, игуменката на манастира Ксения, кмета на Преслав - Рачо Кожухаров, и др.
Очаква се след срещата проф. Герджиков и Светослав Спасов да поискат да се осигурят средства за спасяването на манастира от министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Около 100 000 лв. са необходими за изграждането на подпорна стена край застрашения от активизиралото се свлачище 80-годишен манастир. Свлачището, което заплашва да срути църквата на светата обител, се е активизирало преди месец. Земята около параклиса е пропаднала на повече от метър дълбочина, трите монахини от манастира, обаче продължават да влизат в опасния параклис, за да отслужват литургии. Свлачището е засегнало и основната сграда на манастира, където са спалните помещения. Сградата, както и строената преди 25 години подпорна стена, са започнали да се пропукват.

Преди около месец Светослав Спасов дари лични средства на манастира и на монахините за лекарства, както и мобилен апарат, след като старият телефон на монахините се беше развалил.

Агенция "Фокус"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qdd 

Разпространяване на статията: