Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Цървата ще направи цялостна експертиза на парчето дърво, за което историците вярват, че е от кръста, на който е разпнат Христос. Парчето е открито в сребърен кръст от църквата "Свети Климент" на охридската патриаршия. Кръстът е част от новата експозиция на Националния исторически музей на средновековните златни и сребърни съкровища на България.

Кръстът стоял 90 години в секретния фонд антики, спасени по време на войните от екипа на Богдан Филов. Отворили фонда преди 15 години, но едва сега дошъл ред за реставрация на този кръст. Учените осъзнали значението му преди дни, на Великден. Единственият кръст с изображение на свети Константин и Елена. "А специално Елена е известна, че е направила разкопки в Палестина и е открила свещения кръст, на който е разпнат Христос", каза Божидар Димитров, директор на НИМ.

След като чудодейно премахнал болката на доближилите го, историците вече не се съмняват, че парченцето, съхранено в сребърния кръст, е от Христовото разпятие. Сега, обаче, е важно и църквата да каже тежката си дума. Затова днес повикаха архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария: "Като познавач на тези реликвени кръстове мога да кажа, че съвсем възможно е това парче от дърво да бъде от кръста Христов... Като направа отговаря на традициите, които са за поставяне на най-ценни реликви... В заливането с восекомастиката... Ние ще се надяваме и уповаме на някакви чудеса и белези, по които Бог сам ще ни покаже, че това е от неговия кръст", каза архимандрит Сионий.

Учените все пак ще направят въглероден анализ за възрастта на дървото. Но най-чудесното е, че всеки посетител на музея може да види кръста и да прецени сам за себе си.

БНТ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qdf 

Разпространяване на статията: