Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

IMG 9603По традиция на Велики четвъртък Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян е организатор и домакин за боядисване на великденски яйца. Тази година със Съюза на инвалидите в Смолян и подпомогнати от милостиви хора закупиха 200 яйца и 60 козунака. На помощ за боядисването на яйцата се присъединиха и младите доброволци от БЧК в града.

Всеки се вълнуваше по своему за ритуала, който беше обогатен с разказа на учителката по вероучение Николина Жекина за Страстната седмица и за Христовото Възкресение. Тя припомни откъде идва обичаят да се боядисват и подаряват яйца. Преди много векове един мъдрец отговорил на разплакано дете, което държало счупеното си яйце. Подал му своето и казал: „Мъдростта е да даваш, без да дириш сметка, колко ти остава. И така да обичаш ближния, както Иисус беше заповядал на учениците Си. Доброто ще остане в сърцето на ближния”.

Първото червено яйце боядиса председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева и с него натри бузките на малките деца, за да са здрави и вярващи. С нея беше и регионалният координатор на Съюза на инвалидите Петя Николова. Разноцветни яйца в поднос бяха поставени пред иконата на св. Богородица.

С великденски яйца и козунаци бяха посетени лежащите в отделението за хемодиализа на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” и детското отделение. Директорът на болницата д-р Марин Даракчиев посрещна децата с думите, че делото им е много благородно и им пожела да растат здрави и щедри, чувствителни към болките на другите и да им помагат. Благодари на „Чисти сърца”, че не за първи път са тук.

В чантите с яйца и козунаци имаше обръщение към пациентите за повече надежда и упование във вярата, за да има радост в домовете им и успехи. Бяха подарени и новите великденски вестничета „Чисти сърца”.

Козунаци и яйца бяха раздадени още на самотни хора, семейства с болни деца и възрастни, за да имат на трапезата си за Великден повече радост.

На Светли четвъртък, 16 април от 17 ч., Младежки православен център „Чисти сърца” представи в храма своята радостна възхвала за Възкресение Христово с песнопения и стихове.

Участниците в благотворителното дело:

IMG 9602IMG 9606

Боядисаните яйца, с които ще бъдат зарадвани много хора:

IMG 9611 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9464x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]