Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

 MG 1849След повече от година, откакто Русенският митрополит Неофит беше избран за Български патриарх, тази неделя русенци и вярващите православни християни от цялата епархия радостно тържествуваха с новия си архипастир – Русенски митрополит Наум. Въдвореният вчера следобяд митрополит днес, Неделя на св. Мария Египетска и празник на успението на св. Методий Славянобългарски, отслужи първата си св. Литургия в катедралния храм на крайдунавския град или както сам той го нарече „дунавската столица на Отечеството ни”.

Заедно с митрополит Наум служиха Варненският и Великопреславски митр. Йоан (за пръв път в историята на БПЦ при въдворяване на митрополит участва и негов събрат! – бел. ред.), митрополитът на Димотика (Гърция) Дамаскин, архиепископът на Томи (Кюстенджа, Румъния) Теодосий и клирици от епархията во главе с протосингела архимандрит д-р Виктор (Мутафов). Песнопенията изпълни малък състав подбрани певци от други места в страната, ръководени от отличния столичен певец Андрей Касабов.

Накрая на литургията архипастирско слово прознесе митрополит Наум. Той най-напред благодари на „клира и на миряните от Русенска епархия, които ми гласуваха доверие и избраха мене и епископ Тихон”, както и на Н. Св. патриарх Неофит и Св. Синод, че са го избрали единодушно за Русенски митрополит. „Да наследиш духовен водач като патриарх Неофит и другите досегашни митрополити е едновременно лесно и трудно. Лесно, защото той е изградил тук здрава основа на паството, а трудно, защото не е лесно да следваш оставения пример”, заяви митрополит Наум. Той призова всички към единение в името Христово, та „така всички заедно – архиереи, клир и народ – да съграждаме заедно нашия общ дом. Обещавам вратите ми винаги да са отворени за всички”.

След службата той се поклони на гробовете на покойните Доростоло-Червенски (както беше титлата до 2001 г., когато Доростолска епархия се обособи като отделна – бел. ред.) митрополити от новата история на БПЦ в катедралния храм „Света Троица”, като отслужи трисагий за упокоение на душите на починалите свои предшественици Григорий (1872-1898 г.), Василий (1899-1927 г.), Михаил (1927-1961 г.) и Софроний (1962-1994 г.).

От 11.30 ч. в приемния салон на митрополията новият Русенски архиерей даде кратък прием на гостите - архиереи, клирици и миряни, както и на клириците и миряните от своята епархия, които имаха възможност да го поздравят лично и да му пожелаят благословено служение на славния Русенски престол.

Снимки: Стефка Борисова

Официалните духовни лица, водени от митрополит Наум, в двора на Русенската митрополия:

 MG 1568 MG 1573

Празничното богослужение в Катедралния храм на Русе:

 MG 1627

Новият Русенски митрополит Наум:

 MG 1708

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан:

 MG 1740

Митрополит Дамаскин на Димотика от Гръцката църква:

 MG 1816

Архиепископ Теодосий на Томи от Румънската църква:

 MG 1736

Заупокойната служба за предишните предстоятели на Русенска епархия, погребани в притвора на Катедралния храм „Света Троица”:

 MG 1891

Митрополит Наум разговаря с медиите:

 MG 1915

Приемът в салона на митрополията. Сред гостите е и консулът в гръцкото посолство в София г-н Астерйос Цюрвас; по стените са портретите на митрополитите Василий, Григорий, Михаил и Софроний (от ляво надясно):

 MG 1920

Митрополит Наум със секретаря на Русенска митрополия Ангел Младенов:

 MG 1938

Гостите от Гърция и Румъния поднесоха приветствия към новия Русенски митрополит по време на официалния прием:

 MG 2029 MG 2035

 MG 1990

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99pua 

Разпространяване на статията: