Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

IMG 3077През пролетната ваканция детският хор „Чисти сърца” от Смолян с ръководител Соня Белидерова-Цветкова беше на 6-дневен духовен лагер в Кукленския манастир „Св. Козма и Дамян”. Пребиваването и обучението в манастира се проведе с благословението на Пловдивския митр. Николай и с гостоприемството на игумения Анастасия и сестринството. Децата-хористи към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян и неделното училище „Св. Николай Чудотворец” в Устово имаха възможност на практика да видят и да се включат в боголюбивия живот в манастира по време на Великия пост.

Шестте дни преминаха в усвояване на екипност в заниманията, беседи по вероучение, усилени репетиции на хора за участие в православния фестивал „Осанна във висините” през май в столицата, доброволчески труд в двора на манастира и извън него. За децата беше изключително полезно да са заедно почти цяла седмица на духовно място и в дружелюбна среда, да присъстват на богослуженията в църквата на манастира и в новия параклис и да чуят поучителните беседи на отец Георги Димитров от Пловдивска митрополия. Той ги помаза с миро от Атон и благослови разнообразните дейности на Младежкия православен център „Чисти сърца” и неделното училище „Св. Николай Чудотворец”. Посъветва децата да спазват Божиите правила през целия си живот, с мисъл и труд да извървяват и усвояват „Лествицата” (стълбицата) на добродетелите. Винаги да помнят, че не са сами във вярата, че Бог ще ги утеши и укрепи. Да следват учението на Иисус Христос за придобиване на нравствено съвършенство и за спасение.

Впечатляващо за децата беше непосредствено да усетят духа на това стародавно православно светилище, изрядната чистота навсякъде, скромния живот на монахините, многото работа в манастира и постното хранене. За благодарност и за спомен те засадиха шест плодни дръвчета и направиха в градинката пред манастира „сърце от карамфили” и „пеперудка от теменужки”. Като доброволци се включиха и в други дейности, почистиха аязмото, замърсено от туристи. Имаха възможност да рисуват, да пишат великденския брой на вестник „Чисти сърца”, да се любуват на природата, да си играят с манастирското куче.

На изпращане игумения Анастасия поздрави децата за усърдието им да се учат и трудят. Тя подари на всички големи икони на светите безсребърници лечители Козма и Дамян. Децата се зарадваха много, искрено благодариха и… не искаха да си тръгват.

О. Георги помазва децата с елей в манастирския храм:

IMG 3090

Делниците на децата в манастира са изпълнени с труд...

IMG 3116

IMG 3172

... и учене...

 

IMG 3134

IMG 3143

... и игри:

IMG 3207

IMG 3161


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99p64 

Разпространяване на статията: