Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

 MG 1435Днес Русенска епархия посрещна своя нов митрополит. В 13 ч. митрополит Наум беше посрещнат в първото населено място на епархията – гр. Бяла. Там го очакваха с радост много миряни, начело с кмета на града г-н Кольо Келерджиев, клирици от града и от Русе, много ученици с техните учители. Положиха му архиерейска мантия и митрополитът се поклони в храма „Св. Георги”, а след това продължи за гр. Русе. Малко преди града той се отби за поклонение в Басарбовския манастир, където от няколко години се пази и частица от мощите на св. Димитър Басарбовски.

В 16:30 ч. митрополит Наум беше посрещнат официално на централния площад в Русе от стотици вярващи и десетки клирици, от областния управител Венцислав Калчев, кмета на гр. Русе Пламен Стоилов и други официални лица. Там протосингелът на епархията архимандрит д-р Виктор (Мутафов) връчи на архиерея историческия жезъл на русенските митрополити и митрополит Наум се отправи към Катедралния храм „Света Троица”, където го очакваха десетки клирици в одежди и още повече народ. На нарочна катедра на митрополита бяха положени омофор и корона, след което той влезе в катедралата заедно с целия клир и народ, за да се изпълни чинът на въдворяването (интронизирането). Накрая беше прочетено Патриаршеското и синодално послание за избора на Русенски митр. Наум, а архимандрит Виктор приветства митрополита от името на клира и вярващите от епархията и му връчи исторически кръст и енголпие на русенските митрополити. Архиереят отговори със своето тронно слово, а след него говориха и го поздравиха кметът на Русе, областният управител и други официални лица.

Непосредствено след това в катедралата започна Възкресната вечерня за петата неделя от Великия пост, по време на която митрополит Наум остана на архиерейския трон. Песнопенията изпълниха катедралният хор и подбрани певци-гости.

Утре богослужението ще започне в 8 ч., а от 9 ч. митрополит Наум, заедно с гости-архиереи, ще отслужи светата Василиева литургия – първата му литургия като митрополит на Русенска епархия.

Историческият жезъл на русенските митрополити с надпис: „Григорий Доростолски 1872”:

 MG 1184

 Архимандрит Виктор връчва жезъла:

 MG 1214

Деца посрещат митрополита с хляб и сол:

 MG 1227

По пътя от площада към Катедралния храм:

 MG 1263

Сред приветстващите новия Русенски митрополит беше и митрополитът на Димотика, Гърция, Дамаскин:

 MG 1266

На подиума пред катедралата:

 MG 1301

Народът приветства: „Благословен е идващият в името Господне!”: MG 1310,

Първото многолетствие за новия митрополит на Русенска епархия:

 MG 1341

Митрополит Наум на трона:

 MG 1352

Митрополитът слуша приветствията на официалните лица:

 MG 1371

Поздравления от представителя на Румънската патриаршия в София иконом Нелуц Опря:

 MG 1375

Историческите енголпие и кръст:

 MG 1379

Архимандрит Виктор приветства митрополита:

 MG 1388

  MG 1398

Катедралният храм по време на приветствията към митрополит Наум:

 MG 1409

  MG 1450

  MG 1496

Певците на певницата:

 MG 1497

С представителите на Румънската православна църква пред сградата на митрополията:

 MG 1529

Снимки: Стефка Борисова.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99pxp 

Разпространяване на статията: