Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)


 MG 9470В събота, 5 април 2014 г., ще стане въдворяването на новия Русенски митрополит – Високопреосвещения Наум. Той беше единият от избраните на 16 март епископи заедно с Тивериополски Тихон, а на 23 март Св. Синод на БПЦ единодушно посочи епископ Наум за Русенски митрополит на мястото на избрания преди повече от година за Български патриарх (24 февруари 2013 г.) дотогавашен Русенски Неофит.

Очаква се в 13 ч. митрополит Наум да бъде посрещнат в гр. Бяла, Русенска област, където на площада пред храм „Св. Георги” ще го очакват клирици и миряни от епархията и от града начело с кмета и свещеника.

След това митрополит Наум ще се поклони в Басарбовския манастир и в 16:30 ч. ще бъде посрещнат на централния площад в Русе от областния управител и кмета, клир и миряни. Оттам ще се отправят към Катедрален храм „Св. Троица”, където от 17 ч. ще стане самото въдворяване с молебен и слова.

На другия ден в същия храм от 9 ч. ще бъде отслужена първата литургия на митрополит Наум в епархията. Заедно с него ще служат гости-митрополити от БПЦ – Доростолски Амвросий и Варненски и Великопреславски Йоан, както и от Румъния и Гърция. Така постепенно се разчупва странната практика в нашата Църква новият митрополит да бъде представян на епархията си от клирик не в епископска степен. За пръв път присъствието на митрополити и епископи, но от други православни църкви, присъстваха на въдворяването на Неврокопския митр. Серафим през януари т. г.

Новото при това въдворяване е неговото забавяне с 2 седмици след избора, докато в БПЦ обикновено това ставаше в събота на седмицата след каноничния избор и в неделя новият митрополит отслужваше първата си литургия. Дори при митрополит Йоан въдворяването стана на другия ден след каноничния избор заради настъпващите Рождественски празници. Всъщност в устава на БПЦ-БП не е указано в какъв срок трябва да стане въдворяването в епархията на новоизбрания митрополит.

В понеделник Русенският митр. Наум ще трябва да се върне в София за планираните заседания на Св. Синод на 8-10 април.

Справка: Русенският митр. Неофит беше избран през април 1994 г. като Доростолски и Червенски митрополит. В отговор на настояванията на някои църковници от силистренска духовна околия и от други места на страната, сред които беше и покойният Доростолски Иларион в битността му на Траянополски епископ, митрополит Неофит се съгласи да отстъпи североизточната област на епархията си и така през 2001 г. от Петия църковно-народен събор беше учредена Доростолската епархия (с духовни околии в Силистра, Дулово и Тервел), а митрополит Неофит остана с титлата Русенски и духовни околии в Русе, Разград, Попово и Тутракан. През октомври 2003 г. беше избран и първият Доростолски митрополит – Иларион (от Траянополски епископ).

Снимка (на Стефка Борисова) от деня на каноничния избор на митрополит Наум, когато още в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” новият митрополит получава поздравления.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xcfk 

Разпространяване на статията: