Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

430x476В първия ден на април от 11 ч. Братството на столичната Митрополитска катедрала „Св. Неделя” организира Великопостни четения, посветени на спасителните страдания на Господ Иисус Христос. Инициативата е с участието на прот. Кирил Попов и актрисата Венета Кънчева. Четенията ще започнат веднага след канона на св. Крал Стефан Милутин.

Г-жа Венета Кънчева ще прочете откъси от пророчествата на старозаветния пророк Исайя, предсказал с удивителна точност страданията на Спасителя. О. Кирил Попов ще разкаже за великопостното богослужение, което се извършва в тези дни, а хорът на братството към катедралата ще изпълни песнопения от този период. О. Кирил ще разкаже за произхода на текстовете, които чуваме на богослужението в дните на Великия пост и Страстната седмица.

Денят за организирането на Великопостните четения е подбран неслучайно. Според някои богослови 1 април е денят на Христовото Възкресение, което еврейските първенци искали да прикрият и заради това платили на стражите пред Гроба Господен, за да излъжат, че учениците са откраднали тялото на Иисус Христос (виж Мат. 28:12-15). Заради този опит за измама, според някои автори, този ден е обявен за Ден на лъжата. С Възкресните четения организаторите искат да покажат, че спасителното дело на Иисус Христос е предсказано още от старозаветните пророци, извършено е по воля Божия и днес продължава да се почита и слави в Православната църква като спасително за целия свят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xfhd 

Разпространяване на статията: