Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

P3300695На 30 март 2014 г. Неврокопският митр. Серафим отслужи първата си св. Литургия в храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Якоруда, най-североизточната точка на епархията. В този малък град, сгушен в прегръдката на двете планини – Родопите и Рила, младият архиерей извърши празничното богослужение в Четвъртата неделя на Великия пост, когато празнуваме паметта на св. Йоан Лествичник, в съслужение с архиерейския наместник на Разложка духовна околия ик. Янко Русков, свещ. Костадин Калайджиев, свещ. Димитър Тодев, свещ. Данаил Голомехов и дякон Николай Арнаудов. Богослужебните песнопения на утринната и литургията изпълни митрополитският хор „Йеромонах Неофит Рилски” с диригент г-н Йоанис Папахронис. Впечатляващият с размерите си храм беше изпълнен с богомолен народ, сред който беше и най-възрастният жител на Якоруда – 103-годишният дядо Георги. Тук направи силно впечатление и високият процент на мъжете-богомолци, което почти никъде другаде не се среща в България.

P3300791Да се помолят и да вземат своето първо благословение от Неврокопския митр. Серафим бяха дошли и деца от детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци в гр. Якоруда с художествен ръководител г-жа Ваня Гатдерова.

След проповедта на митрополит Серафим, свързана с празнувания подвижник на благочестието – преп. Йоан Лествичник, ик. Янко Русков поздрави от името на гражданите на гр. Якоруда новия архиерей, като му пожела крепко здраве и дълголетно благодатно служение. Митрополитът отдели време за всеки от вярващите, който искаше да поговори с него, да сподели свои въпроси или да търси решението им.

Свещениците и настоятелите отведоха митрополит Серафим и в старото градище на Якоруда, на около километър в планината, край р. Якорущица, където са запазени останките на древен храм. Там всяка година жетилети на града и на околни селища идват на Гергьовден (Джерджевден) да отпразнуват заедно паметта на храбрия Христов воин. Нова църква е изградена край останките на стария и това място е любимо за поклонение и молитва на малкото останали християни в този хубав български градец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xfrk 

Разпространяване на статията: