Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

pametЛовчанският митрополит Гавриил призова да не се забравя жертвата на избитите в лагерите на комунизма. Днес той и свещеници от Ловчанска епархия отслужиха панихида в памет на хората, загинали в концлагерите на смъртта по време на управлението на БКП, на каменната кариера край Ловеч, където се е намирал последният лагер на комунизма „Слънчев бряг”.

Поклонението, което по инициатива на местния СДС се извършва всяка година вече за 24-ти пореден път от 1990 г. насам, събра граждани на Ловеч, гости от страната и столицата, представители на всички дясно определили се политически формации. Участниците извървяха пеша пътя от центъра на града до каменната кариера на концлагера „Слънчев бряг”. Мястото, където в продължение на три години – от 1959 г. до 1962 г. са въдворявани политически опасни за комунистическата власт лица, представени пред обществото като хулигани, се намира на около 3 км от Ловеч в посока Троян. Поклонението в памет на жертвите на лагера се е превърнало в традиция за демократите в Ловеч и всяка година припомня един от най-големите ужаси на комунистическия режим – въдворяването и убийствата на българи в концлагери, създадени от БКП по съветски образец.

pamet1Кметът на Свищов Станислав Благов изрази надежда, че в ден като този за памет към жертвите - невинно загинали сънародници в лагерите на комунизма - обществото трябва да се обедини около надеждата, че подобни събития няма да се повтарят.

Атанас Атанасов от ДСБ обърна внимание на неспиращите опити да се презапише историята в периода на комунистическата диктатура от наследниците й, така че младите хора в България да нямат представа за истинските събития.

Участниците в поклонението почетоха с едноминутно мълчание жертвите на лагерите. Венци и цветя бяха поднесени от СДС, БЗНС, ГЕРБ, ДСБ, Синьо единство, Народна партия „Свобода и достойнство”, от евродепутатите от ГЕРБ, както и от СДС Габрово и от граждани.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xfuw 

Разпространяване на статията: