Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

top 10Най-четената новина в Двери през 2013 г. е за трагичната гибел на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който бе открит мъртъв в морето в местността Траката на 9 юли. Безспорно това е най-шокиращото събитие в църковния живот през изтеклата година, като мнозина в църковните среди са убедени, че смъртта на един от най-влиятелните и енергични членове на Св. Синод не е резултат на нещастен случай.

Втората най-четена новина през изтеклата година е изборът на Русенския митрополит Неофит за Български патриарх. На 24 февруари митр. Неофит получи 90 гласа срещу 47 за Ловчанския митр. Гавриил. Неговият избор бе приветстван от българското общество поради факта, че дядо Неофит се ползва с авторитета на консенсусна личност и не бе компрометиран. Обществените очаквания към него бяха свързани с активизиране на църковния живот и разрешаването на отлагани проблеми.

Третата новина отново е свързана с патриаршеския избор и по-точно с междинните резултати от архиерейския избор (от 15 и 16 февруари), излъчил тримата претенденти за патриаршеския престол една седмица преди провеждането на Патриаршеския избирателен събор. Архиерейският избор протече в два дни, тъй като през първия ден до 15-то гласуване беше излъчен с две трети от гласовете само един от кандидатите – Старозагорският митр. Галактион. Останалите трима основни претенденти, не успели да получат през първия ден две трети от гласовете на владиците, бяха Русенският митр. Неофит, Варненският митр. Кирил и Ловчанският митр. Гавриил.

Четвъртата и петата най-четени новини са свързани със скандалите, разтърсили БПЦ през последния месец, а именно със злополучния избор на Бачковския игумен Борис за митрополит на Варненска и Великопреславска епархия. В новината „Една забравена жалба: личността на еп. Борис през погледа на един прост йеромонах” бе дадена публичност на една от многобройните жалби срещу дейността на Бачковския игумен, постъпила в Синода още по времето на приснопаметния Пловдивски митр. Арсений. А новината-коментар „Има ли дъно падението” бе провокирана от изтеклия в мрежата секс-компромат срещу Бачковския игумен.

В Топ 10 на най-четените български новини в Двери попадат също „Интронизацията на патриарх Неофит в снимки”, „Най-накрая: Игумен Филип напуска България”, „Св. Синод аргоса йеромонах Кирил от Троянския манастир”, смъртта на проф. Славчо Вълчанов и Смоленския епископ Нестор.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k44q 

Разпространяване на статията: