Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

2013-12-30 2308На 30 декември с тържествен концерт от Рождественски песнопения в гр. Гоце Делчев завърши цикълът от празнични прояви на смесения митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски” на Неврокопска епархия. Тези прояви бяха посветени и на паметта на непрежалимия Неврокопски митрополит Натанаил, 40 дена от чиято кончина беше отбелязана със св. Литургия и заупокойна молитва на връх Рождество Христово, 25 декември.

След подобни концерти в Благоевград, Банско, Петрич и Сандански, тази вечер с благословението на Видинския митрополит Дометиан, наместник на овдовелия Неврокопски митрополитски престол, беше изнесен концерт и в седалището на митрополита – гр. Гоце Делчев. С любезното съдействие на народното читалище в града, в тяхната зала хорът, под диригентството на проф. Йоанис Папахронис, изнесе едночасова програма с песнопения, посветени на Христовото Рождество. Преди песнопенията беседа за значението на Христовото Рождество в Божия план за спасението на човечеството изнесе богословът проф. Иван Желев.

Накрая секретарят на митрополията о. Георги Кумбаров обяви закриването на поредицата от прояви и от името на митрополит Дометиан благодари на участниците в тях. Той призова всички да помнят духовния завет на митрополит Натанаил и да се молят за душата му, както и той със сигурност се застъпва пред Божия престол за своите духовни чеда от всички краища на епархията.

PROF J-3-30-12-13

На горните снимки – моменти от изпълненията на хора. Долу – двамата професори Йоанис Папахронис и Иван Желев.

PROF J -2-30-12-13

Снимки: Катерина Аврамова, в-к „Нова Места”


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k4rr 

Разпространяване на статията: