Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)

2xГлавната дирекция на Инспектората за опазване на културното наследство ще изиска да се извърши инвентаризация в Историческа църква-костница „Св. Неделя” в Батак, потвърдиха за Дарик от Министерството на културата. Официално искане за това  постъпи от дружество „Будител” на 25 юли във връзка със съмнения, че свещеници  изнасят от храма кости на загиналите в Баташкото клане българи, които преди повече от 2 години бяха обявени за светци. Инспекторатът ще предприеме всички изисквани от закона мерки по случая, се казва още в официалното съобщение.

Съгласно Закона за културното наследство всяка година, в срок до 30 юни, Светият Синод на Българската православна църква и централните ръководства на другите регистрирани вероизповедания трябва да представят на министъра на културата доклад за дейността си по опазване на културните ценности за предходната година.

До момента в Министерство на културата не е постъпвал доклад за това, потвърдиха още за Дарик от ведомството на Петър Стоянович.

След като през 2011 г. кметът на Батак дари историческата църква на Пловдивската митрополия, а с решение на Общинския съвет безвъзмездно се предоставиха и движимите културни ценности, протосингелът на Пловдивската света митрополия Добромир Костов получи владението върху собствеността на движимите и недвижимите вещи. Сред културните ценности са и дръвниците, на които са клани пленените живи батачани – мъже, жени и деца. Костите на част от загиналите 5000 батачани при потушаване на Априлското въстание са записани в протокола с инвентарни  номера от № 371 до № 622.

Църквата-костница „Св. Неделя” е историческа недвижима културна ценност от национално значение и архитектурно-художествен паметник на културата. Съгласно закона „държавата осигурява закрилата на културното наследство независимо от местонахождението му”, а правото на държавна собственост върху културните ценности се упражнява от министъра на културата.

От дружеството са изпратили и отворено писмо до патриарх Неофит, в което се казва, че има сведения от различни източници за това, че част от по-дребните кости на загиналите мъченици в храма по време на Априлското въстание като ребра, прешлени, ключици и др. липсват.

Според председателя на дружеството Веселин Станков костите се изнасят от свещеници „инкогнито и незаконно с цел търговия с мощи”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xru6h 

Разпространяване на статията: