Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
DSCN9675Два дни Смолян празнува патронния празник на катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”. В честването взеха участие местният Пловдивски митрополит Николай и неговите гости, Великотърновският митрополит Григорий и Константийският епископ Антоний от Берлин, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен иконом Добромир Костов, епархийският духовен надзорник архимандрит Арсений, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и още 20 духовници от Пловдив и Смолян. И през двата дни богослуженията бяха украсени от песнопенията на митрополитския хор с диригент Георги Радев, а просторът над Смолян беше огласян от благозвучията на 11-те камбани на храма, най-голямата от които тежи 2 тона.

В навечерието на храмовия празник в Смолян бяха донесени одеждите на преподобна Петка (св. Параскева), осветени при нейните мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния. Те бяха  подарени от митрополита на Буковина и Молдова Теофан на Пловдивската митрополия, когато се честваше храмовият празник на храма „Света Марина” в Пловдив. Одеждите ще останат в Смолян до 4 август, за да могат всички, които вярват и се надяват на небесното застъпничество на света Петка, да дойдат в храма да й се поклонят и се помолят.

Стотици миряни преминаха през храма на поклонение и участваха в архиерейските богослужения в памет и прослава на първия епископ в Родопите – св. Висарион, пострадал мъченически преди четири века и станал духовен закрилник на православието в Родопите.

Вечернята с петохлебие оглави Константийският епископ Антоний. Той поздрави всички, събрани под куполите на този величествен храм, съграден с много любов в сърцето на Родопите – Смолян.  „Свети Висарион Смоленски, каза той, е небесният пазител на всички, които живеят в тази благословена Родопа планина. Бог е изпратил този светъл лъч в Родопския край, за да разпръсне мрака на невежеството и да покаже пътя на спасението. Пострадвайки мъченически от османските поробители, свети Висарион Смоленски дава искрата надежда за свобода на българите и неговото дело е светъл пример за подражание за всички, които живеят в този край.” 

Съборната архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на 29 юли беше ръководена от Великотърновския митрополит Григорий, поканен специално от митрополит Николай. В проповедта си той отбеляза делото на епископ Висарион Смоленски и ролята му за православието, като призова по неговите молитви Божието благословение и милост да са сега върху всички родопчани, върху чедата им, напуснали по принуда Родината да търсят хляб и препитание. „И нека, като се върнат, да видят, че сме запазили тук Отечеството за по-честити, хубави дни. Бъдете сигурни, че това ще бъде!", добави архиереят.

В обобщаващата, втора проповед за празника Пловдивският митрополит Николай посочи, че „построявайки този храм, неговите ктитори са издигнали яркия образ на свети Висарион, сияещ в святост, който дълги времена е бил изпаднал в забвение; образ, в който да се вгледаме ние - съвременните българи, да почерпим насърчение и вдъхновение, за да пазим вярата и да обичаме Отечеството си така, както до последния си дъх св. Висарион е живял: угодно Богу и спасително за своето паство. Не случайно Бог е вдъхновил дарителите да построят този храм именно във времена на чуждопоклонничество, на чужди влияния, време на робство, по-страшно от онова – петвековното, робство на материализма, на бездуховността.” Той призова народът и преди всичко представителите на местната и държавната власт да се обединят във вярата и в църквата, защото само така ще се запазят единството и мирът сред нашия народ, който е благословен от Бога. И допълни: ”Защо светската власт десетилетия не иска нашият народ, нашите деца да знаят десетте Божии заповеди, да не знаят, че не трябва да се лъже, да се краде, да се убива, да се прелюбодейства. На България ли това е нужно или на външни сили? Макар и „малко стадо”, ние не сме сами, Бог не ни е изоставил никога, той не ни изостави в мрака на петвековното робство да погинем...” Митр. Николай призова  да се въведе вероучение в училище, а народът ни да се обедини не от политиката и партиите, а от вярата.

На празничното богослужение бяха дошли кметът на Смолян Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет Филип Топов и общинският съветник Димитър Кисьов, който е юрист на архиерейското наместничество, комисар Кирил Хаджихристев, началникът на РИО Иван Муцевски и др. Тук бяха и представители на ктиторското семейство Баткови – съпругата Здравка и дъщерята Калина. Всички тях митрополит Николай поздрави най-сърдечно.

Заедно с храмовия празник архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион чества и своя имен ден. По този повод той получи подарък от митрополит Николай -  резбован кръст с думите: „И понеже кръстът, колкото и да е тежък, е благодат и спасение, украшение за светата Църква, оръжие на мира и знаме на нашата християнска непобедимост, приеми го като скромен дар, за да те осени с благодатта, да черпиш от него сили за здраве и благоденствие.”

Митрополит Николай отличи секретаря на архиерейското наместничество отец Запрян Шиков с офикията „протойерей”. При това той каза: „Ако Господ е запалил светлина в сърцето на някой свещеник и той устоява правдата и истината, то тогава епископът или митрополитът е длъжен да забележи тази светлина, да не я потулва, а да я постави на високо и пред всички останали свещеници, за да свети над всички с примера.”  Това е първото подобно отличие, дадено от митрополит Николай на смоленски свещеник.

Празничните дни завършиха с „Многая лета” и молитвата към Бога Смолян и областта да бъдат закриляни от Божията десница по молитвите на св. Висарион Смоленски.

По повод храмовия празник ктиторското семейство в лицето на Здравка Баткова дари голямо количество хранителни продукти на Дома за деца и юноши в Широка лъка и Дневен дом "Звънче" в Смолян.

Посрещане на одеждите на св. Петка в Смолян:

DSCN9554

Празничното богослужение в храма "Св. Висарион Смоленски":

DSCN9592DSCN9616

Епископ Антоний оглави вечерното богослужение:

DSCN9618

Митр. Николай поздравява вярващите в Смолян в края на св. Литургия:

DSCN9717

DSCN9635

Народът:

DSCN9664

Ктиторите:

DSCN9669


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrury 

Разпространяване на статията: