Мобилно меню

4.1515151515152 1 1 1 1 1 Rating 4.15 (33 Votes)

7gИзгоненият след дипломатически скандал представител на Руската църква в София архимандрит Филип (Василцев) е на път да получи работна виза, съобщи в. “Труд”. Той напусна страната на 11 март след предписание на дирекция “Миграция” към МВР. Това бе направено от тогавашния външен министър (и служебен премиер) Марин Райков, който продължи линията на Николай Младенов, връчил протестна нота на руския посланик Юрий Исаков заради поведението на предстоятеля на руското подворие в столицата.

Условията, при които архим. Филип напусна България, не позволяваха законното му връщане в страната минимум една година. За да намали дипломатическия скандал и заради църковния авторитет, българските власти не дадоха гласност на тези условия. Това даде възможност на Московска патриаршия да обяви, че проблем с руския представител у нас няма и че той е в Русия в очакване на нови визови документи.

Както и се очакваше, веднага след формирането на правителството на БСП, архим. Филип се завърна в страната. Тогава външният министър Кристиан Вигенин отрече да е давал някакви нови инструкции по неговия казус. „Не, не съм разрешавал и не знам как е влязъл, вероятно с Шенгенска виза“, поясни още Кристиан Вигенин в края на юни, цитиран от ПИК.

Сега обаче руският духовник, който не само развали енорията на Руската църква в София, но и дискредитира руското православие у нас, е на път да се сдобие с трудова виза, въпреки че според някои източници той е получил забрана за влизане в страната (черен печат) от нашето Външно министерство и няма законово право да влиза в България.

Архим. Филип доби печална слава у нас с прокарването на новата руска религиозна политика, която противопостави българи на руснаци и разби дългогодишната енория към църквата "Св. Николай Чудотворец".  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrwy4 

Разпространяване на статията: