Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Mitropolit-Kiril Варненският окръжен прокурор Владимир Чавдаров даде гласност на медицинската експертиза за смъртта на митр. Кирил, изготвена от трима патоанатоми от варненската болница "Св. Марина". Той беше принуден да направи това, след като в обществото не спират коментарите за вероятна насилствена смърт на Варненския митрополит. Експертизата № І-86/24.7.2013 г. повтаря първоначалното заключение, направено часове след смъртта на владиката, че "непосредствената причина за смъртта му е удавяне". В кръвта на митр. Кирил няма следи от алкохол.

Според аутопсията по главата на митрополита има малка рана, получена "от твърди тъпи предмети", в размер от 3 мм., но "тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината на смъртта", категоричен е окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който обяви, че единствен има право да дава официална информация по случая. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт, твърдят патоанатомите.

Докато непосредствено след трагичното събитие от окръжна прокуратура заявиха, че данни за инфаркт няма, а причината за удавянето е хипотермия, в сега огласената експертиза липсват изобщо данни за хипотермия. "Установени са атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул)". Според огласената експертиза "тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавяне".

Прави впечатление, че в медицинската експертиза липсват данни за времето на настъпването на смъртта.

Предстои да бъдат изготвени назначените съдебнохимическа експертиза и съдебномедицинска експертиза, съобщава прокуратурата. Те ще бъдат изготвени по писмени данни от резултатите от оповестената днес експертиза, от медицинската документация за предишни заболявания и събраните материали по делото. Досъдебното производство за смъртта на митр. Кирил се води от районната прокуратура във Варна.

В средата на месец юли членът на Варненския епархийски съвет Юлиян Гендов казва за "Дневник", че е съмнително съвпадението на обстоятелствата около смъртта на митрополит Кирил.

"Митрополит Кирил е бил убит", е категоричен пък бивш варненски криминиласт, коментирал случая преди няколко дена във в. "Монитор". "Ако е убийство, то е извършено по сценарий от лаици, дори може да са вътрешни хора от Църквата", е неговото мнение. "В този случай всичко е съшито с бели конци и пъзелът просто не се нарежда". Според него един от притеснителните факти е, че, ако митрополит Кирил се е удавил същата сутрин, няма как да плува на повърхността, коментира спецът. А ако се е удавил предишната вечер - няма как свидетелите да го видят, че влиза в морето. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrwra 

Разпространяване на статията: