Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Патриарх Неофит официална jpegТова заявил Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, 18 юни 2013 г., при посещението при него на председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщава сайтът на парламента. Срещата се провела в сградата на Светия Синод на Българската православна църква и в нея участвали всички членове на синода.

Председателят на парламента подарил на Негово Светейшество фототипно издание на дневниците на първото Учредително народно събрание в Търново, свикано през 1879 г. Той изтъкнал, че те свидетелстват за ролята и съзидателната мисия на строителите на съвременната българска държава, много от които са били свещеници и духовни водачи на българската нация като например председателя на първия български парламент и бивш Български екзарх Антим I.

В разговора Михаил Миков подчертал, че законодателната институция високо цени всеотдайната дейност на Православната ни църква за напредъка на България и за единението на нашия народ. Той отправил посланието, че в тази своя мисия БПЦ винаги ще среща безрезервната подкрепа на Народното събрание.

Негово Светейшество патриархът споделил, че „Църквата, която винаги е редом до светската власт, следи с внимание и загриженост случващото се в обществено-политическия живот у нас. Всички се молим за добруване, благополучие и единение на нашия народ“, заявил Негово Светейшество.

В хода на разговора били разменени мнения по широк кръг теми от дейността на БПЦ, сред които и въпроси, които изискват законодателно решение. Като такива били посочени въпросът за изменения в Закона за вероизповеданията, с което да се уреди ясно статутът на свещенослужителите в БПЦ и в другите вероизповедания. Членовете на Св. Синод поставили въпроса за изясняване на някои формални страни, свързани със собствеността на храмовете и местата за богослужение при ясен регламент за титуляра на собственост, както и необходимостта от промени в Закона за местните данъци и такси по отношение на начина на определяне на размера на такса „битови отпадъци" за храмовете и местата за богослужение. Също така бил поставен и въпросът за законодателно уреждане на вероучението в българските училища.

Председателят на Народното събрание поел личен ангажимент парламентът във взаимодействие с другите институции и компетентни органи своевременно да анализира поставените теми и в най-кратък срок да бъдат намерени конкретни законодателни решения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xq368 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата