Мобилно меню

4.9722222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (36 Votes)
Страшна бедност, мизерия и глад, така определя битието на своите енориаши о. Станимир Тодоров от с. Якимово, Видинска епархия. Свещеникът е потресен от недоимъка в селото и общината. „Тук се шири неописуема безработица и мизерия, голяма част от децата са  недохранени, лошо облечени, без възпитание и образование, родителите са изнервени от безпаричието и безизходицата, в която се намират; въшките, бълхите и краста са нещо обикновено, дечица спят  на самия под от пръст… Основната им храна е попара от хляб и подсладена вода…,” разказва с вълнение о. Станимир. Самият той има четири деца и разбира какви са нуждите и болките на хората, които нямат средства да изхранват челядта си. Въпреки недоимъка в общината, в селото има много многодетни семейства и положителен прираст на населението. По официална информация на училище ходят 440 деца, има и две детски градини и детски център... (виж също тук)

Krashtenie_Yakimovo5.jpgО. Станимир е поел не само духовните грижи за хората в селото си, но е приел присърце и въпроса за ежедневното им оцеляване (тук). Той е подел кампания за събиране на помощи в полза на своите бедни енориаши. Неуморно свещеникът търси средства за облекчаване на живота на хората от общината. Той се обръща с молба към тези, които могат да помогнат за изхранването и физическото оцеляване на децата от с. Якимово. В писмото си до Двери духовникът посочва подробно, от какво имат нужда: бебешки дрешки, шишенца, биберони, бебешки колички, играчки, бебешки обувчици, одеалца, бебешки възглавнички, креватчета, кошарки, памперси, бебешки кошчета, бебешки храни и млека, детски дрешки, обувки, анцузи, ботуши, якета, блузки, палтенца, шапки, ръкавици и играчки за деца до 16 годишна възраст.

„До този момент се грижим  за 87 бебета  и деца, но броят им непрекъснато расте”, разказва о. Станимир. Той обяснява, че майките нямат дори перилни препарати, сапуни и шампоани за личната хигиена на децата.  

Предметните дарения и парични средства могат да се изпращат на адрес:  село Якимово, пощенски код 3640, област Монтана, отец Станимир Радев Тодоров – за децата на село Якимово, храм "Свето Възнесение", банкова сметка (в лева - BGN): BG60 UBBS 8002 1020 5251 20,  BIC UBBS BGSF      

Ако желаете да доставите на място вашите предметни и парични дарения, можете предварително да се обадите на отец Станимир на следните телефони:  0896933889, 0878749432, 0889279473.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku3h 

Разпространяване на статията: