Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)
На 27 юни, неделя, в столичния  храм „Покров Богородичен" след светата Литургия бе открита годишната изложба на курсовете за деца и възрасти по иконопис и по дърворезба. Отец Живко Лозанов отправи благодарствена молитва от името на всички курсисти и преподаватели.

Много гости бяха дошли да видят постиженията на иконографите и резбарите. В изложбата са включени икони и дърворезби, изработени през тази учебна година. Сюжетите на иконите са различни, според предпочитанията на курсистите - "Иисус Христос Пантократор" , "Пресвета Богородица Одигитрия", "Свети Димитър", "Свети Мина", "Свети Георги",  "Преображение Христово", "Архангел Михаил", "Свети Симеон Самоковски", "Свети Климент Охридски", "Св. Иван Рилски" и др. На изложбата са показани и икони с дърворезба, изработени от курсисти, които посещават и двата курса - по дърворезба и по иконопис.

Някои от иконите са уникални. Позлатата им е с каратово злато, залепено и полирано с ахатов зъб  по стара технология. На изложбата могат да бъдат видени и много църковнославянски миниатюри, изписани  върху хартиени свитъци. Те са направени от децата, като сюжетите са заимствани от средновековната литература, като "Томичов псалтир", "Евангелието на Йоан Александър", "Манасиевата хроника".

Децата подбират сюжетите на  иконите, след като са се запознали с житието на светеца и то им е направило впечатление. Малките курсисти изучават житията на светците и основите на православното вероучение с г-жа Вера Жекова. На изложбата бяха показани и шест хоругви, изработени от децата в школата по иконопис. Те се изработват колективно от всички деца, с помощта на своята преподавателка по иконопис Младенка Ланджева. Сюжетите на хоругвите се подбират след съвместно обсъждане между курсистите и преподавателите. Посетителите могат да видят хоругви  с изображения на: Иисус Христос, "Св. Убрус", "Покров Богородичен", "Св. Йоан Златоуст", "Св. Димитър", "Архангел Михаил".

След откриването на изложбата на курсистите бяха раздадени свидетелства на завършилите пълния цикъл на обучение. Детската школа е тригодишна, като през годините учениците се запознават с основите на православната вяра и християнско изкуство. Курсът за възрастни е двугодишен, като в него се изучава православен катехизис, техника на иконописта и християнско изкуство.

Изложбата на иконографите и резбарите е разположена в голямата зала на Енорийския център на храм „Покров Богородичен”. Тя ще продължи до 11 юли. Заповядайте!Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcpy 

Разпространяване на статията: