Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (30 Votes)
На храмовия празник на най-голямата църква в Родопите „Св. Висарион” (26 юни) Смолян изпрати своя епископ със сълзи, здравец и новоотпечатан макет  на храма. Макетът е дело на софийските фирми „Камея Дизайн” и „Колхида” от серията „Български забележителности”. В него заедно със сглобяемия величествен храм е представена и вложка за живота на храма като Божи дом и дейността на епископа през двете години в Смолян като духовен водач на Родопите.

Стотици смолянчани и гости на града прекрачиха прага на храма, за да  участват в богослужението по повод храмовия празник  и изпращането на Константийския епископ Антоний на новото му служение в Берлин като викарий на Западно- и Средноевропейския ни митрополит дядо Симеон. За последен път епископът служи в църквата, в която преди две години на Лазаровден, 19 април, беше посрещнат като висш архиерей, за да възкреси истинските стойности на православието в Родопите. Светата литургия беше оглавена от Пловдивския митрополит Николай в съслужие с епископ Антоний, неговия заместник архимандрит Викарион и свещениците от Смолянската духовна околия. В богослужението се включиха с песнопения и момчета от Пловдивската духовна семинария.

В края на службата митрополит Николай се обърна към множеството миряни в храма с благослов за силата на вярата и ролята на Църквата през вековете за оцеляване на българския народ, посочвайки и подвига на патрона на храма  свети Висарион. Отправи поръка за  опазване на децата и младежите в днешното разгулно време. Благодари за извършената огромна духовна дейност  в Родопите от епископа и свещенството. Именно затова епископ Антоний е привлечен на работа зад граница. „Светият Синод удовлетвори  молбата на митрополит Симеон, който макар и от дистанция е запознат с качествата  и служенията на епископ Антоний и го пожела да бъде негов викарий”, заяви пред всички митрополит Николай. После се обърна към епископа: „Преосвещени владико, голямо е вълнението в този миг, когато трябва да се разделим, но аз вярвам, че ще бъдем заедно в служенията си и в Христа. Където и да си, ще бъдем заедно в молитва!”

Митрополитът допълни, че  епископ Антоний е етичен, духовен, трудолюбив и усърден в делата си, ще носи достойно кръста на вярата извън границите на Родината ни. Ще се запази твърд като скала срещу изкушенията и съблазните. След това митрополит Николай се обърна и към новоназначения водач в Смолянска духовна околия  архимандрит Висарион с думите: „Няма да ти е лесно, но Антоний е положил основата, на която ти ще надграждаш, свършил е велико дело. Не се страхувай да продължиш и не унивай! Дерзай, върви мъдро по пътя на служението, аз ще ти помагам!” Развълнувани, всички заедно  огласиха храма с изпълнението на „На многая лета”.

Церемонията по изпращането на Константийския епископ Антоний продължи и пред храма „Свети Висарион” в присъствието на депутатите Даниела Дариткова, Николай Мелемов и Димчо Махалевски, на ктиторите  семейство Здравка и Тодор Баткови, председателят на общинския съвет  Иван Апостолов и общински съветници, ръководители на институции, представители на бизнеса.  Децата от ръководения от него Православен младежки център „Чисти сърца” изпълниха прощален семпъл концерт.

„С мъка разбрахме, че си тръгвате от Родопите… Но с радост Ви пожелаваме добър път и много здраве! - казаха в благодарствения си адрес  децата.  - Ние, малките чисти сърца, благодарим на Вашето голямо чисто сърце!  Благодарим Ви, че се грижихте през тези две години за нас и ни вдъхвахте  силна вяра! Благодарим Ви, че ни подкрепяхте в нашето творчество и ни помагахте да развием талантите си,  да даваме живот на нашите творби чрез изложби, детски вестник, концерти и благотворителни прояви! Благодарим Ви, че ни обичахте като свои деца!”

Групата по хорово пеене към „Чисти сърца” изпълни песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България”, с което разплака стотиците миряни, дошли да изпратят своя епископ. За него също пяха и танцуваха младите изпълнители на ДЮФА „Орфей”.

„Духовно чадо на младия епископ" се нарече 72-годишният областен управител инж. Стефан Стайков, който  определи епископа като обаятелен и с природна интелигентност. „Вие обединихте хората в Родопите и им показахте, че истинският път към вярата минава през любовта и разбирането. Вие с постоянство и добронамереност ни научихте, че не противопоставянето на религиите, а разбирателството и взаимопомощта ни превръщат в истински стойностни хора. Учехте ни на човечност, любов и уважение, на доброта и съпричастност. Завинаги  запазете своята добродетелност и благост!” , каза му още областният управител и му целуна ръка.

Вълнуващ беше моментът, в който кметът  Дора Янкова връчи високото отличие за заслуги „Златен плакет на община Смолян” с думите: ”Две години Вие бяхте неразделна част от голямото родопско семейство. От тук насетне Смолян ще има свой епископ в Европа, бъдете силен духовник!” Тя посочи, че за две години епископът е  укрепил вярата, създал е обединение около църквата с типичната негова благост и човеколюбие, с високата си отдаденост на Бога. А на наследника му  архимандрит Висарион кметът Янкова каза: ”Ние очакваме заедно с Вас да вървим по пътя на вярата, на обичта си към родния край и българщината, защото именно в тези трудни времена, в условията на криза имаме нужда от вяра, човеколюбие, от морални ценности, имаме нужда да сме заедно на духовната нива.”

„От цялото си сърце благодаря на всички институции в Смолян, на всички жители и гости, с които сме общували и споделяли мисли и не са били безразлични към Църквата”, изрече към множеството епископ Антоний, прегърнал много поздравителни адреси и здравец.  После продължи: „Част от моето сърце вече е заето със Смолян, Родопите и благочестивите населници. Отивайки на високоотговорното служение в Западна Европа, аз ще отнеса тази любов, за да я раздам на всички наши чада зад граница и ще си спомням за вас. Ще продължим да работим заедно в името на нашата Православна църква.”  

Епископ Антоний си тръгна от Смолян, както и дойде - като Божи пратеник да отвори сърцата на хората за Христовата вяра и да посее в новите времена здравото семе на Православието. Той даде на този град личен пример за ревностен последовател на Христос, безупречно проповядване на Божието слово и висока духовна просвета, въведе богослужебна дисциплина и изрядност в ритуалите. Показа уважителност към свещенството и техните семейства. Показа как се пази чистота на вярата и как стриктното следване на каноните не отблъсква хората в днешното свободно време, дори напротив – възпитава ги, приобщава ги, вдъхновява ги да вярват и да творят добродетелност.

Епископ Антоний остави активна духовна дейност като ръководител на
Младежкия православен център „Чисти сърца”. В храм „Свети Висарион” стартира сериозна издателска дейност като автор на тематични брошури  за големите християнски празници,  за различните тайнства и за поведението ни в храма. Направи 57 специализирани неделни радиопредавания за православната вяра „Камбанен звън” по регионалното радио „Фокус”, организира внушителни за цялата общественост на Смолян  6 православни концерта в голямата зала на Родопския драматичен театър за Рождество Христово, Възкресение, Деня на християнското семейство и православната младеж. На първа страница в 8 броя на вестник „Чисти сърца” благослови със специални обръщения децата и младежите на  Родопа планина и се постара да им създаде условия за тяхното нравствено и творческо развитие. Читателите на общинския вестник в Смолян го отличиха като Достоен гражданин на 2009 година.

Местните  журналистите видяха пример за общуване с медиите, привлечени за общата духовна кауза – българщината в Родопите. Софийски печатни и електронни медии коректно помагаха и ползваха новините от Смолян,  включително и  православният сайт „Двери бг”. Смолян е благодарен!

Смолян даде на епископа цялото си сърце, уважителност и подкрепа. Помогна му за добрия старт към Западна Европа. Само дето Смолян не му даде дом. За две години и два месеца не можа на ремонтира сградата на Архиерейското наместничество с канцелария, приемна и битови помещения. А на посрещането му обеща. Дано го направи за неговия наследник – архимандрит Висарион. До заминаването си за Берлин епископ Антоний  остана да живее гостоприемно  в  хотела  на многодетното семейство Мая и Иван Кисьови, обгрижван като техен син. Даваше интервюта във фоайето на хотела до рецепцията, водеше съдбовни разговори за   Родопите на някоя маса в ресторанта. Спираха го по улиците хора да му се оплачат, да поискат подкрепа, да му целунат ръка. Делово и на място общуваше с бизнеса и с ръководители, без да има своя канцелария /кабинет/ . И нито веднъж не се оплака, че има неудобства. Защото е възпитан в търпение и прошка.Снимки: Сийка Суркова, Елка Дърмонева и Ева Хаджийчева

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcpq 

Разпространяване на статията: