Мобилно меню

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (12 Votes)
1_1.jpgДнес в Смолян се отбеляза празникът на св. Висарион, епископ Смолянски от времето на турското робство, пострадал мъченически на 29 юли 1670 г., преди 340 години. В новия храм в негова чест, построен изключително от дарители начело с основния, известния адвокат Тодор Батков, и осветен от покойния Пловдивски митрополит Арсений на 2 юли 2006 г., днес извърши св. литургия сегашният митрополит Николай заедно с Константийския епископ Антоний и игумена на така наречения манастир Кръстова гора, архимандрит Висарион.

Днешното богослужение е последно за еп. Антоний, който скоро ще замине на служение в Западно- и Средноевропейската епархия. Епископът беше поставен в Смолян като архиерейски наместник преди две години, за да се успокоят желанията на смолянчани да имат своя отделна епархия. Миналата година той беше назначен от Св. Синод за ректор на Пловдивската духовна семинария, но под натиска на местните управници се отказа и остана архиерейски наместник в родопския град, чиито жители се опитват да възродят православната вяра и традиции в гордата южнобългарска планина. Сега обаче назначението за европейската епархия беше по-съблазнително и младият и амбициозен епископ прие с готовност. За положителния му отговор явно допринесе и внезапният обрат на неговия патрон, митр. Николай, който в последния момент на скандала осъзна, че и той е водил неправилна политика в подкрепа на неканоничните и противоуставни действия на няколко владици.

Същевременно днес се извърши и "изпращането" на еп. Антоний от хората в Смолян, а и представянето на енергичния и с бизнес-качества архимандрит Висарион, основен спонсор на митрополита си през трите му години в епархията.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcpd 

Разпространяване на статията: