Мобилно меню

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (28 Votes)
Picture1.jpgЧитатели на Двери от Стара Загора сигнализираха, че в църковното календарче, издавано от Старозагорска митрополия, има грешки, които объркват вярващите. Объркани са подготвителните седмици за Великия пост, всяка от които е посветена на някое евангелско събитие. Така например, 22 януари е посочен като 15 неделя след Въздвижение - неделя на Закхей, докато в официалния синоден календар е 14 неделя, посветена на Йерихонския слепец. Вчерашният неделен ден в старозагорското календарче прескача една седмица и е записан като 17 неделя след Въздвижение, на Хананейката. В оригиналния църковен календар вчерашният ден е 15 неделя на Закхея.

Християните в Старозагорска епархия са смутени от различията между техния църковен календар и синодния църковен календар, още повече, че в старозагорските храмове е забранена продажбата на официалното църковно календарче. Хората са принудени да си купуват календарчета от реповете с неясни издатели, където поне са преписвали по-внимателно от официалния календар и неделите не са объркани.

Старозагорският митрополит Галактион беше първият митрополит, който бойкотира официалния синоден календар и започна да издава свое собствено календарче. Неговия почин последва и Пловдивският митрополит Николай, но и в календара на Пловдивска митрополия също има разлики с официалния църковен календар, който ежегодишно се изготвя и издава от Св. Синод. В храмовете и манастирите на Пловдивска епархия също не се допуска продажбата на официалното църковно календарче.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc8r 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики