Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)
1_80.jpgРезултатите от последните приемни изпити показват, че кризата в духовните семинарии се задълбочава. Класовете на новоприетите ученици и в двете духовни училища са малобройни, което застрашава сериозно бъдещето на тези  школи. "Тенденцията е трайна и засега няма изгледи за подобрение", сподели за Двери.бг учител в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Според него това ще се отрази и на преподавателския състав, включително и на заплатите му, които без това били намалени заради изплащането на обезщетения на четирима неправомерно съкратени учители, за които съдът потвърди, че са незаконно освободени. Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" отдавна забрави добрите години по времето на еп. Евлогий Адрианополски. Неудачното ректорство на бивш свещеник, сега архимандрит, който после беше преместен в СДС, се отрази зле и на двете средни духовни училища.

Такъв спад на интереса към духовното образование се отбелязва само в България, споделиха висши духовници. В други православни църкви има многократно по-голям брой духовни училища с по стотици ученици. Според учители, специализирали в чужбина, тъкмо липсата на подчертан духовен живот в тези разсадници на духовното знание е причината младите хора да не желаят да учат в семинария. Оттук пък намаляват и кандидатите за висше духовно образование, следователно и за духовно служение. Българската православна църква според най-нови проучвания била сред църквите с най-малко свещеници на глава от православното население. Дори протестанти у нас споделяли, че докато те повече от две десетилетия вършели мисия и набирали вярващи, православните строели църкви, които после стоели заключени и се рушели от само себе си.

Има голяма вероятност Св. Синод на БПЦ да се занимае на заседанията си на 21-22 септември тъкмо с тези проблеми.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4yk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски