Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (77 Votes)
1_51.gifДойде им „вторият акъл” на гърците. Видяха, че тия истории с непрекъснатото шетане из каноническата им територия на чужди предстоятели на поместни Православни църкви вече е станало съвсем противоканонично и Синодът взе решение да ги постави под свой контрол. При тях наистина е много наболял въпросът, понеже предстоятелите на няколко от поместните църкви (Цариградска, Александрийска, Йерусалимска, Албанска, Естонска автономна към Цариград) са все гръцки граждани, родени в тази страна. Но когато отделни митрополити почнат да ги канят на посещение в своите епархии без знанието и съгласието на гръцкия синод, нещата наистина излизат от границите на нормалното. Макар и грубо, народът си го е казал много точно: „всяка жаба да си знае гьола”.

Особено много зачестиха посещенията на Цариградския патриарх из различни епархии в Гърция. При това в северната половина на тази страна съществува една странна от каноническо гледище връзка на епархиите с Цариградската патриаршия, от която те са се отделили едва през 1913 г. (право на апелация).

Естествено, хората му се радват на патриарха, митрополитите и политиците заедно с тях трупат „актив”, но Църквата на южната ни съседка все пак си има глава и той е Атинският архиепископ. Затова едва ли е случайно, че точно около поредното посещение на въпросния патриарх гръцкият синод е обявил онова свое решение.

У нас също си има такива рецидиви. Двама митрополита поканиха Цариградския патриарх в своите епархии, макар и уж по решение на българския синод. Първия път го покани Сливенският митрополит, макар и по идея (да не кажем настояване) и за сметка на новобогаташите братя Диневи и техния приятел (тогава безпортфейлен министър) Божидар Димитров. С частен самолет пристигна в Бургас, после си тръгна по шосе за Цариград. Както се и очакваше, Българският патриарх остана встрани от това посещение. Идеята се понрави на Пловдивския митрополит, който след някой месец покани пак Цариградския патриарх и онзи, естествено, пак прие. Само че сега нещата бяха по-измайсторени: накрая патриарх Вартоломей дойде със специалния самолет от Пловдив до София за един час да поднесе почитания на събрата си патриарх Максим. Така се позамаза лошото впечатление за шетане из чужди дворове.

Но такива посещения у нас има и на други глави на църкви, както периодично става известно от медиите. Кой и как ги кани, е ясно. Така или иначе те всички минават в странната графа "полу-официални посещения". Иначе казано - идват си на гости хората.

На всички нас ни се е ходело на гости, като бяхме малки, нали? Но все пак слушахме родителите си, които преценяваха кога и къде може да се ходи. Така и тук: порасналите деца и сегашни митрополити е наложително да се научат да се вслушват в Св. Синод, който в случая трябва да играе ролята на родителите, на "възпиращата сила".

Става дума, естествено, за правила – наречи ги канони, наречи ги протокол, все трябва да има някакви правила. Някой може ли да си представи да дойде у нас държавният глава на страната Хикс по покана на областния управител на наша област Игрек и да не се срещне с българския държавен глава? Отнесете го и към премиер, и към председател на парламент и пр. – все това е! Така също не може и не бива да става такова полу-частно шетане из чужди юрисдикции. Гърците най-после са се усетили, макар при тях да е най-сложно положението. А ние просто трябва да се пазим да не следваме лошите примери – и наши, и чужди. Дано и на нашите владици най-сетне им дойде "вторият акъл", защото в такива "активи" има твърде много "пасиви", които не са за пренебрегване.

На снимката: Цариградският патриарх Вартоломей в Бургас, обграден от братя Диневи.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcfu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]