Мобилно меню

4.8297872340426 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (47 Votes)
1_9.jpgЖивотът ни се ръководи от закони: божествени, природни, човешки (кой знае защо наричани държавни). И ние много държим на законите, ако са ни изгодни, или пък търсим вратички в тях, ако не са ни изгодни. Но докато божествените ги отричаме, а природните ги „овладяваме”, държавните закони се издигнаха на пиедестал (поне за обикновените граждани като нас и вас). И много се държи да спазваме разпоредбите им, понеже така повелявал законът. Но ако имате възможност, попитайте някой юрист (произволно) и той веднага ще ви каже поне няколко несъответствия между законите. На такова нещо се е натъкнал и Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (ССБПЦ-БП) миналата седмица. В канцеларията му постъпило писмо от КРДОПБГДСРСБНА (това не е грешка в писането, а е Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), с което искат имената на ръководството на „религиозната общност” Българска православна църква. Само че юристът на ССБПЦ-БП веднага обърнал внимание на същия ССБПЦ-БП, че макар КРДОПБГДСРСБНА да се основава на ЗДРДОПБГДСРСБНА (Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), чл. 3, ал. 2, т. 6., където пише, че следва да се обявят досиетата на „ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности”, все пак БПЦ-БП не е религиозна общност, а религиозна институция и от една уважавана държавна институция като КРДОПБГДСРСБНА следва да се изразяват по законовия ред.

Защото в Закона за вероизповеданията пише дословно следното: „1. "Вероизповедание" е съвкупността от верски убеждения и принципи, религиозната общност и нейната религиозна институция. 2. "Религиозна общност" е доброволно обединение на физически лица за изповядване на дадена религия, извършване на богослужение, религиозни обреди и церемонии. 3. "Религиозна институция" е регистрираната в съгласие със Закона за вероизповеданията религиозна общност, която има качеството на юридическо лице, свои ръководни органи и устав.” (Допълнителна разпоредба § 1)

От горното и ние, дето не сме юристи, разбираме, че „ръководни органи” или „ръководители и управителни органи” има тъкмо религиозната институция, а не религиозната общност, която пък, видите ли, според ЗВ може и да не се регистрира и съответно да няма управителни или ръководни органи (вж. чл. 14 – „Религиозните общности могат да придобиват статут на юридическо лице”). Тоест могат да са, но не всички религиозни общности са юридически лица и никак не можеш им хвана ръководството, както е при редица НРД-та (нови религиозни движения).

Та такива ми ти работи по повод (дез)информацията на известен ежедневник от днес, че синодът искал да предотврати отварянето на досиетата на митрополитите. Че досиета на архиереи ще бъдат огласени, отдавна е ясно и за самите архиереи. Както е ясно, че на сегашните действащи сътрудници на държавна сигурност те няма да бъдат разкрити. Защото не е имало власт, която да няма държавна сигурност и която държавна сигурност да няма "нещатни сътрудници" (наричайте ги както искате). А още по-ясно е, че всяка следваща власт си отмъщава на предишната. Така е било и така ще си бъде! (Екл. 1:9)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcfd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]