Мобилно меню

4.7714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (35 Votes)
1_69.jpgНищо вече не се споменава за заседанията на Св. Синод, чиято лятна сесия започна от 1 юни, вторник. Синодният сайт плътно мълчи, дори не е споменал, че началството му е започнало редовните си заседания. Затова и медиите видимо пренебрегват църковните теми. Единствената новина, която успя да се промъкне, беше за фалшивото писмо, което било пратено за графологична експертиза. Сигурно е пратено, макар че нищо не може да се очаква от една експертиза на „копие от копие”. Архиереи споделят, че още преди да се върнат двамата митрополити, които бяха пратени в Истанбул да видят прословутото писмо, те били съобщили по телефона, че всъщност писмото отвсякъде е фалшиво. Въпреки това интригата продължава. В първия ден на заседанията по предложение на митрополити, членове на Св. Синод, въпросът е бил вкаран в дневния ред, но веднага се контрирало с „нуждата от експертиза”.

Наблюдатели на църковните дела споделят, че изпращането на фалшификата за експертиза е било само за печелене на време, докато „обработят” някои от синодните членове, склонни да подкрепят възстановяването на митрополит Симеон, да се откажат от доброто си намерение. Днес след заседанията синодни служители видели двама митрополити да се качват пред синодната палата в луксозното возило на техен приятел-архонт и са заминали за Шипченския манастир. Там в „приятна обстановка” ще се доизплетат козните. А интригата се свежда до това: да не се възстановява митр. Симеон, отстранен против волята му, а да се проведат избори и с цената на всичко да бъде избран еп. Тихон. За подгласник по изпитаната вече машинация щели да изберат еп. Борис, игумен в Бачковския манастир, който после да се откаже и така да остане само Тихон да бъде утвърден от синода. За голямо съжаление тези информации на Двери.бг обикновено се потвърждават от последващите събития

Същевременно свещениците в Европа, като са видели протеста на мюсюлманските духовници в София преди два дена, са започнали да се организират да дойдат в София след неделната служба по енориите на 6 юни, за да протестират пред Св. Синод за безобразното отношение към техния митрополит. Те многократно вече заявяват, че не искат управляващия митр. Галактион заради неговото недуховно поведение, а и заради своеволното спиране от него на държавната субсидия за свещениците ни, извоювана от Дирекцията по вероизповеданията още през 2003 г. Според техни сведения субсидията вече била злоупотребена от онези, през чиито ръце тя минала, и до тях нищо не е стигнало и няма да стигне. Свещениците писали писма и до патриарха срещу еп. Тихон, когото не искат за свой митрополит – не толкова заради изцепките му пред папата и в интервютата му по въпроси като аборта и пр., а главно заради „предателството му спрямо дядо Симеон”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc4q 

Разпространяване на статията: