Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
1_32.jpgОт 26 до 28 май в Ню Йорк се проведе Събрание на всички канонични епископи от православните Църкви в Америка под ръководството на архиеп. Димитрий (Гръцка архиепископия на Америка под юрисдикцията на Вселенската патриаршия). Присъстваха 56 епископа с различен ранг. Епископското събрание е в изпълнение на решенията на IV пресъборно всеправославно заседание от Шамбези от юни 2009 г. За читателите на Двери предлагаме коментара на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф като непосредствен участник в събранието, което завърши днес.

Интересни въпроси се подигнаха още в началото на Епископското събрание на 26 май. Освен предложението Цариградският патриарх Вартоломей да се премести с канцеларията си в столицата на САЩ – Вашингтон, което въобще не беше коментирано впоследствие, с недоумение някои йерарси коментираха изолацията, която нашите събратя в Шамбези проявиха спрямо нас, приемайки решения за православните в Северна и Централна Америка, без да поканят поне един представител на диаспората от този район. Стана така, че ние получихме само правилата за нашата бъдеща дейност, едно от които е  необичайно за нас, т. е. да приемаме решенията единодушно само с взаимно съгласие (consensus), макар да имаме друго становище по въпроса (тук).

Затова, когато обсъждахме определените от Шамбези географски райони на епископските събрания,  стигнахме до убеждението, че Северна и Централна Америка с 67 канонични йерарси е доста голям район за едно събрание. Намерихме убедителни  основания от най-различно естество районът ни да бъде разделен. След изслушването на събратята от Канада и Средна Америка единодушно се съгласихме: Епископското ни събрание да помоли Негово Светейшество Цариградския патриарх Вартоломей да внесе за преразглеждане от следващото всеправославно съвещание предложението ни Северна и Централна Америка да бъде разделена на две: Епископско събание само за САЩ с 47 йерарси и Епископско събрание само за Канада с 12 йерарси, а Мексико и Централна Америка с 8 йерарси да бъде присъединена към Епископското събрания за Южна Америка.

Йерарсите от различните юрисдикции като нашата, които имат енории в САЩ и Канада, ще имат привлегията да участват и в двете епископски събрания, както е според решенията от Шамбези (същото важи и за Европа, където единият ни митрополит ще участва в епископските събрания на деветте региона, на които е разделен европейският континент - б. р.).

Иначе събранието премина спокойно. Всички събратя се убедихме, че то беше угодно и на Св. Дух (срв. Деян. 15:28). Наведохме глави и проявихме послушание към решенията на майките-църкви за нас в диаспората. Събрахме се 57 йерарси, опознахме се, чухме се, сближихме се, разделихме хляб, помолихме се заедно, причастихме се, обсъдихме настоящето с поглед към бъдещата ни обща православна мисия и свидетелство.

Това събиране ни окуражи. Успехите ни вдъхновиха за още по-усърдно служение с обещание всичко занапред да бъде в унисон с православната традиция и ред.

Радостта ни е пълна, защото учредяването на епископските събрания е единодушно решение и благословение на майките-църкви и е резултат на горещите молитви на милиони клирици и миряни, включително и на всички нас в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Благодаря на всички, които се молиха за успеха на събранието!

Вижте също по темата: Вместо SCOBA – епископско събрание в Америка

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc4f 

Разпространяване на статията: