Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)
1_34.jpg
Четиво за епископи и не само


На 17 януари предстои да се проведе в Силистра изборът за нов митрополит на мястото на починалия в края на октомври м. г. Доростолски Иларион. Св. Синод според изискването на устава на БПЦ определи за наместник на овдовелия митрополитски престол Русенския митрополит неофит, макар че според новия устав (от 2008 г.) не се предвижда наместникът да е „близкоседен митрополит“, както беше в стария устав. Вероятно е надделял фактът, че тази епархия доскоро беше част от бившия диоцез на д. Неофит – Доростоло-Червенския (който вече не съществува в този си вид), а и той проведе преди няколко години изборите за пръв митрополит на възстановената след векове Доростолска епархия.

Макар да имаше възможност изборът да се проведе още през декември, той беше отложен за януари. Наистина, спазва се изискването на устава на БПЦ епархията да не остава без митрополит повече от три месеца, но от друга страна е явно, че това отлагане е направено по искане на някои фактори, които искат да имат възможно повече време на безвластие в епархията. Друго разумно обяснение за закъснението няма, още повече че някои съображения бяха в полза на своевременното провеждане на избора: епархията да има митрополит за Рождество Христово и следващите празници, Св. Синод да е по-скоро в пълен състав и посланието за Рождество и Нова година да е подписано от всички митрополити, при 69-ия имен ден (от монашеското му пострижение през декември 1941 г.) на Негово Светейшество да го поздрави и новият Доростолски митрополит. Колкото и маловажни да изглеждат някои от тия основания, наблюденията показват, че в други случаи владиците се съобразяват с тях.

Според доброто правене на сметки, за да се спази тримесечният срок за избор на силистренски владика, трябваше преди неделя, 3 януари 2010 г., наместникът-митрополит с Епархийския съвет да изпрати с окръжно писмо до всички епархийски избиратели препис от листата на достоизбираемите епископи и да ги прикани „да бъдат в седалищния град на епархията в третата света неделя от издаването на окръжното, за избиране на митрополит“ (чл. 85, ал. 2). Това нещо вероятно е сторено през тази седмица (28 декември 2009 г. - 2 януари 2010 г.), макар наместникът да отсъстваше от епархията си, в това число и от Доростолска. Но по информация от епархията е имало споразумение с Епархийския съвет в Силистра изпращането на окръжното писмо (предполага се - предварително подписано от митр. Неофит) да се направи през изминаващата седмица и сигурно е сторено. Така третата неделя е 17 януари 2010 г. Ако изборът премине добре, в следващата неделя, 24 януари 2010 г., Св. Синод ще трябва да проведе т. нар. каноничен избор (чл. 90, ал. 1) на единия от двамата кандидати, получили най-много гласове в Силистра.

Листата с кандидатите-епископи беше изготвена от Св. Синод още през ноември м. г. (Левкийски Павел, Браницки Амвросий, Маркианополски Константин, Месимврийски Яков, Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Агатоникийски Борис, Константийски Антоний, Проватски Игнатий)  От нея бяха отпаднали някои епископи – било по тяхна воля, било по решение на Св. Синод. С малко закъснение се отказа от участие в избора в Силистра и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, но Св. Синод със странна аргументация не уважи отвода му от списъка: последният бил вече изготвен. Това наистина беше така, но вярно е и друго: докато списъкът не е изпратен (а изпращането закъсня цял месец), той може да бъде променен от органа, който го е изготвил. Така остава другата възможност: еп. Евлогий да се откаже, ако бъде избран за един от двамата с най-много гласове. Това безспорно не е добър вариант и той е създавал лоши прецеденти в миналото, защото Св. Синод ще трябва да избира митрополит от останалия само един избран с мнозинство. Но почти е сигурно, че до такъв вариант няма да се стигне, защото по всичко изглежда, че нещата в Силистра са „под контрол“, който контрол изключва възможността да има Доростолски митрополит с име Евлогий през януари т. г.

За какво става дума? Запознати с църковните дела твърдят, че вече са разработени схеми и за този избор. Смята се за сигурно, че единият от двамата с най-много гласове ще е Браницки епископ Амвросий, викарий на Видинския митрополит, но всъщност живеещ в гр. Монтана. Той е човек с разклатено здраве и едва ли Св. Синод би го избрал за Доростолски митрополит, дори да получи мнозинство като един от двамата кандидати за каноничния избор. Другият с най-много гласове щял да бъде Агатоникийският епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. И за да се осигури неговото митрополитство, за втори трябвало да се постави в двуместната листа неизбираем от Св. Синод кандидат. Така било направено, твърдят вещи в тия дела църковници, и при последния митрополитски избор – в Пловдив, когато за втори кандидат на поправителния тур „добре подготвените“ избиратели поставили Деволския епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир. Понеже той като клирик с епископски сан е имал право да е в списъка, но Св. Синод не е могъл да го избере за митрополит, защото нямал висше богословско образование. Просто, но ефективно! Така и сега поставянето на еп. Амвросий в двуместната листа би осигурило избирането на другия от двамата, желан от избирателите или поне от ония, които ги „подготвят“ за „правилния“ избор.

Естествено е, че тези предположения са най-обикновени хипотези, поне що се отнася до оня, когото наистина искат за свой митрополит организаторите на избора в Силистра (в тяхното число явно не е митр. Неофит, който неведнъж заяви, че не се меси в тия дела, а само осигурява уставното участие на наместник на овдовелия престол). Естествено е и друго - че всички тия задкулисни игри обиждат избирателите от Доростолска епархия. Но те имат правото и преди всичко отговорността да си изберат митрополит, от когото да не се срамуват после и за когото да не се разкайват сетне, както често става.

Така или иначе на 17 януари, Антоновден (едва ли Епархийският съвет е направил някакъв намек с избора на тази дата!), нещата ще проличат, поне донякъде.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4fu 

Разпространяване на статията: