Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

IMG 0224След скандалния избор на още по-скандални кандидати за варненския митрополитски престол варненци поискаха нови правила и чист морал. А един митрополит находчиво ги прати на поправителен изпит. И изпитът се състоя. Проведе се в две части, дори в две и половина, защото в първата част имаше още една половинка, за да се излъчи и вторият отличник. Така излязоха на предна линия Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим. Това изненада, макар и приятно, дори самите варненци: ами кого всъщност искат сега? Дали да се надяват на по-възрастния и по-опитен Йоан или на по-младия, но пък без продумана дума против него – Серафим? И двамата имат много положителни качества. Имат и най-важното, което у мнозина липсва: смирение и трудолюбие. При това притежават и двете качества заедно. Понеже кому е нужен и драг човек смирен, но мързелив или пък работлив, но горделив?

Св. Синод като върховна изпитна комисия рече и – независимо от фарисейските номера на трима първосвещеници (българското съответствие на „архиереи”) – отсече: Йоан му е името! (Лука 1:63). Така при цялата уникалност на изборната ситуация в БПЦ от юли насам, когато варненци изгониха определения местоблюстител, когато се бориха и постигнаха касиране на опорочените избори, сега се стигна до нов рекорд по уникалност. Става дума за това, че след като Св. Синод избра единия, другият вместо да се сърди се зарадва. Такова нещо не помня през последните 50 и кусур години, а ако някой помни и преди това, нека се обади! Зарадва се вторият и неизбран от митрополитите кандидат, защото той си има завет от своя духовен старец да работи за Божия народ в Неврокопска епархия, където е обикнал монашеското житие, където се е учил на послушание, смирение, целомъдрие и нестяжание, където е духовното му отечество. Още повече се зарадваха и епархиотите на Неврокопска епархия, че и епископ Серафим Мелнишки ще бъде сред кандидатите за митрополит там след 4 недели.

На отличници всеки се радва. Радваме се и ние. Затова нека молим Бог да помага както на нас, така и на тях. За да бъде Варненският и Великопреславски Йоан отличник и като митрополит!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kurh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари