Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Agios OnisimosНа 15 февруари празнуваме паметта на св. апостол Онисим, ученик на св. апостол Павел, живял през първото столетие. Както показва името му (типично име за роб, означаващо „полезен”), той е бил роб от гр. Колоса, Мала Азия, но избягал от господаря си и се скрил в многолюдната столица на империята – Рим. По Божия милост там срещнал великия апостол на народите, живеещ в домашен арест, и в резултат от неговата пламенна проповед на Христовата истина се обърнал към вярата в Спасителя на света. После ап. Павел го препоръчва с нарочно свое послание на неговия някогашен господар Филимон (Послание до Филимон, предпоследното от 14-те послания в Новия Завет на Библията под името на ап. Павел), който междувременно също е станал християнин, да го приеме, но вече не като роб, а като обичан брат в Христос. Това е била и единствената възможност за уреждане на обществения статус на избягалия роб. За сигурност ап. Павел гарантира, че ще обезщети Филимон, ако Онисим е нанесъл материални щети на своя предишен господар. В крайна сметка Онисим става проповедник на вярата в Иисус Христос и се числи към Христовите апостоли в по-общ смисъл. Бил е избран и за епископ на ранната Църква.

В службата за св. Онисим в руските минеи, които ползваме, няма светилен след канона на утринната. Затова предлагаме превод на светилния от гръцката служба на апостола: 

Светилен, гл. 2. Подобен: Жени услишите

Учився у Павла, апостолов первоверховнаго, всеблаженне, всемудре, ти с ним землю обшел еси, словом укрепляя сердца удрученная прелестию лукаваго; течение же скончав, на небесех со ангели Христу предстоиши, апостоле Онисиме, о мире умоляяй.

Научен от Павел, първовърхония апостол, ти, всеблажени, всемъдри, с него си обиколил земята, укрепявайки със слово сърцата, измъчени от прелестта на лукавия; и завършил пътя си, на небесата с ангелите стоиш пред Христос, апостоле Онисиме, молейки се за света.

И превод на нарочен тропар на светеца:

Тропар, гл. 1. Подобен: Пустинный житель

Разумом просвещен лучами Павла, явился еси служитель Слова и апостол божественный, твоими же словеси и богоданными чудеси жизни благодать даеши, Онисиме, Христов служителю, верою зовущих ти: слава Прославившему тя светло, слава Венчавшему тя, слава Действующему тобою всем изцеления.

С разум, просветен от лъчите на Павел, си станал служител на Словото и божествен апостол, и със словата и богодаруваните си чудеса даряваш, Онисиме, служителю Христов, помощ в живота на ония, които с вяра ти казват: слава на Тоя, Който светло те прослави, слава на Увенчалия те, слава на Вършещия чрез тебе изцеления за всички.

Превод от оригинала и на църковнославянски: Иван Ж. Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a69c 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски