Мобилно меню

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)
1.jpgНа този въпрос мнозина ще се опитат да отговорят с имена на един или друг митрополит. Наистина, амбициозни и безпардонни сред синодните членове не липсват. Но от вчера стана повече от ясно, че една нова категория дърпачи на конци (и не само) са се появили в пространството на БПЦ. Това са млади духовници с повече амбиции, отколкото качества, тръгнали от София и завършили провинциални университети, станали духовници под крилото на добросърдечни до наивност архиереи. Тези момчета в расо без голяма грамотност и затова с ниска богословска подготовка, са изучили "усул-китапа" на църковната интрига. Те по-рано правеха "документи" за архонтски отличия, с които кичозно се накичиха имотни политически паралии. Сега вече минаха на по-високо равнище. Съставиха компроматно писмо на злощастния митрополит Симеон, на което се "вързаха" твърде сериозни институции: Цариградската вселенска патриаршия и Българската православна църква - Българска патриаршия в лицето на Светия Синод. Това, че синодният сайт стана рупор на тази гнусна клевета (без факсимиле, подписи и печат), не ни впечатлява чак толкова. По-тревожното е, че един друг сайт с претенции и възможности вече "разжалва" митрополит Симеон в епископ. Но всеки отговаря за думите и делата си. Тук по-важното е: няма ли трезвомислещи хора, дето да ги проверят нещата, да поискат обратна връзка, да изходят от презумпцията за невиновност? Или на някои не им стига, че ги осъдиха уволнените учители от семинарията, та сега си търсят и 21 на брой дела за клевета? Сред най-спечелилите от тази суматоха (направо по Радичков) са няколко епископа, които (знайно защо) по-рано не бяха включени в списъка на "достоизбираемите" за европейската епархия, а сега плеснаха с ръце, прегърнаха се и вкупом се бухнаха в заветния списък. Честито на всички!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krkw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)