Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_10.jpgПримирие в отношенията между църквите на Константинопол и Москва обявиха Вселенският патриарх Вартоломей и новият Руски патриарх Кирил в Истанбул. Жонглирайки върху опънатото въже на конфликтите помежду им, двамата предстоятели избягнаха в разговорите си всички спорни теми, които от години предизвикват разногласия между двете църкви, каквито са например Естонският и Украинският църковен въпрос. Според запознати двамата са разговаряли за периферни проблеми, като например за пастирското обгрижване на хилядите руснаци, които живеят в Мала Азия и особено в района на Анталия. 

Със своето съслужение в неделя сутрин в патриаршеския храм “Св. Георги” във Фенер те изпратиха послание за единство и сближение.

“Днес в мъченическия, но винаги светъл Фенер, чиято ежедневна отговорност е грижата за всички Църкви, не ви посрещам като чуждестранен, макар и особено обичан приятел, но ви приемам буквално като кост от костите ни и плът от плътта ни”, каза Вселенският патриарх, приемайки в събота на обяд Патриарха на Москва и цяла Русия. 

Патриарсите Вартоломей и Кирил изглежда бяха преценили всяка своя фраза и движение, като избягваха каквото и да било спорно твърдение, тъй като, както твърдят архиереи и от двете страни, цел на предстоятелите е свикването на Светия и Велик събор, който се подготвя. Те добавят също, че нито Патриарх Вартоломей ще рискува в тази последна фаза на свикването на събора, който се подготвя от началото на миналия век и ще бъде първият след схизмата между източната и западната Църква. Нито пък патриарх Кирил би искал да започне патриаршеството си, взривявайки едно толкова важно събитие. Патриархът на Москва направи едно символично посещение в “Света София”, където, заедно със сътрудниците си, се помоли и прекръсти. Патриарх Кирил се срещна и с Министър-председателя на Турция и обсъди с него проблемите на православните и особено на руснаците в Турция. 

Превод: Златина Иванова

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqyq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит