Мобилно меню

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

1650379163331В рубриката „Не от Евангелието“ ви представяме публични изказвания, от проповеди и интервюта на руски клирици, които показват как в руските църковни среди мислят за войната в Украйна и за самите украинци. Основните тези са, че Русия воюва срещу целия свят, който е грешен. Тя има мисия от Бога, която оправдава нахлуването в Украйна. Украйна не трябва да съществува, защото украински народ няма. Тази гледна точка включва задължително и реабилитиране на съветския период в миналото на страната.

Прот. Андрей Ткачов: „Защо всички мразят Русия толкова много? Като начало ще ви помоля да се успокоите. Първо, не „всички“, а само развратилата се антихристиянска част от човечеството. Две трети от света са заинтересовани и уплашени наблюдатели. Второ, омразата на негодника е всъщност висока похвала. И ако международната компания от дяволски деца крещи, че „вие съсипахте живота им“ (нарушихте схемите за глобална кражба и всеобща поквара), значи живеете според Заповедите.

Нашият проблем се решава чрез откриването на нашето собствено лице. Както пише Федотов: „Русия не може да бъде равна на Франция или Германия, тя има специално призвание. Русия не е нация, а целият свят. Задачите на Русия са наднационални (на базата на руския етнос) и планетарни. И това не е гордост, а Кръст“.

61Екатеринбургски митр. Евгений (Кулберг) за „самостоятелната руска педагогика“, предстоящите реформи в образованието и педагозите-бойци; интервю по повод парламентарната среща на Международните образователни четения в Москва, 18 май.

„Зад нас са много сложни времена. През 90-те години и след това беше разрушено всичко уникално, изградено в нашата страна за столетие. Под формата на високи технологии у нас бяха внасяни продукти, които унищожаваха нашата самобитност. Настъпи деградация. Днес имаме възможност да се опрем на най-доброто във възпитанието на децата в дореволюционната и в съветската школа. Ние предлагаме много оригинални, самобитни образователни концепции, независими от световните трендове… Ние няма да си тръгнем. Ще останем и ще се борим за нашите деца и за нашето училище!“.

Въпрос: Защо трябва да се борим обаче? Има много методики, те са известни, изучават се, преподават се. Защо трябва да искаме да ги отменим? Не може ли тези методики да бъдат обсъждани и приспособени?

„От 90-те години насам у нас духат ветрове от заразените държави и умове. И дъждовете, които се изливат постоянно върху нас, правят от нас, педагозите, бойци. Надявам се нашата закалка да ни позволи днес да изстреляме много позитивни проекти“.

dowdИз проповедта за 9 май на прот. Сергий Филимонов от Санкт-Петербург:

„Днес… трябва да констатираме факта, че започна трета световна война. И това се случи тази седмица, когато правителството на САЩ заяви, че няма да позволи на руските оръжия да победят в Украйна. И двете страни вече говорят за използване на ядрени оръжия. Скъпи мои, трябва да разберем какво ще се крие зад една европейска и американска победа. Първо, унищожаването на нашата държава. Второ, забраната на православната вяра. Ето, сега се подготвя нов пакет от санкции, включително срещу патр. Кирил.

Днес по украинската телевизия открито казват: „Ще дойдем да изколим вас и децата ви“. Не се заблуждавайте, те няма да се интересуват дали сте били за или против войната, те ще дойдат и ще ви хвърлят в концентрационен лагер, а децата ви ще бъдат избити.

… Още преди месец ви казах: записвайте за здраве президента и министъра на отбраната. И какво виждам? По една бележка на всеки сто. В редките бележки, а аз се опитах да прегледам колкото се може повече от тях, едва открих имената на нашия президент Владимир и неговите помощници. Това не е правилно. Нашите лидери носят голяма отговорност за родината и народа, те се нуждаят от нашите молитви и духовна подкрепа, за да вземат правилните решения. Бих искал моите чеда да мислят не само за собственото си здраве и за решаването на собствените си проблеми. Започвайте записките си с имената Владимир, Сергей Шойгу, Сергей Лавров, Михаил Мишустин.

… Дадох ви формулата за молитва, как да се молите и как църквата ни може да подкрепи с молитва нашата държава, нашата армия. Ако не се молите сега, горчиво ще плачете после. Тогава обаче ще бъде твърде късно, защото децата и внуците ви ще бъдат в някой концентрационен лагер. Молете се за победата на руското оръжие, защото войната не е с Украйна, а с нацистите и НАТО.

Навлязохме в трудно военно време. Започнаха събития, в които трябва да кажем: всичко за фронта, всичко за победата!“.

downДякон Павел Шулженок, Санкт-Петербург, в интервю за агенция „Регнум“ от 17 май: Създаването на Украинската православна църква беше фатална грешка, както и създаването на самата Украйна

Върхушката от УПЦ-МП са взели решение за автокефалия. Каква е причината за това и до какво ще доведе то? УПЦ-МП отчасти е заложник на киевския режим и всички нейни изявления и решения не бива да се смятат за независими. Но само отчасти, защото антируските настроения и извънмерната омраза днес са проникнали в почти цялото украинско общество, с едно малко изключение в лицето на лоялните умни руснаци. Като цяло, създаването на УПЦ беше фатална грешка и бомба със закъснител, колкото и създаването на самата Украйна. Решението може да бъде само едно: в освободените територии трябва да се установи пряко подчинение на Московската патриаршия. Самият Киев също трябва да бъде освободен. УПЦ-МП по принцип е обречена. В украинската действителност не съществува нищо друго освен поглъщането ѝ от Константинополската митрополия или дори сливането ѝ с униатите в някаква национална „църква“.

Вижте също: Не от Евангелието I


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f3a6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)