Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

zx620y348 1974183Звук от настоятелни, но не забързани удари с чукове прорязва глъчката на "Площада на яслата" във Витлеем. Прегърбен православен свещеник, шепнещ молитви, минава забързан и изобщо не забелязва работниците и огромното коледно дърво със звезда на върха. Той прилича невероятно много на героя Теви от филма от 1972 г. "Цигулар на покрива". Група поклонници хвърлят любопитен поглед към тази картинка, докато следват екскурзовода си към близката базилика "Рождество Христово".

Собственици на магазинчета стоят пред тях до стоките си - от обикновени до сложно украсени разпятия, молитвени броеници, рождественски и други библейски сцени от дърво. На другия край на площада жителите в района на Джамията на Омар не обръщат внимание на тази жива картина. Малък пластмасов Дядо Коледа виси, закачен на телевизионната антена на близка сграда. Витлеем се приготвя за Коледа - най-голямото събитие в годината за града, в който е роден Иисус Христос, пише в репортаж ДПА.

 

"Тази Коледа е уникална", заяви палестинският министър на туризма Рула Маая. Тя идва само месец след като ООН гласува "за" повишаване на статута на палестинците в държава наблюдател нечлен - решение, което по същество беше подкрепа за палестинска държава.

По-рано тази година базиликата "Рождество Христово" беше поставена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Туризмът се развива

"Решението на ЮНЕСКО означава, че още туристи ще дойдат в Палестина и ще видят града на Нашия Господ Иисус", каза Маая. Туризмът не е главната индустрия за този град, заемайки второ място след каменодобива и добива на мрамор. Въпреки това, казва тя, "туризмът е много важен, най-важният икономически отрасъл в Палестина". Палестинските райони са били посетени от 2 млн. туристи през 2011 г., а тази година броят се очаква да се увеличи с 20 процента.

Вителеемски представители твърдят, че мнозинството от туристите през последните две години са били от Русия. През 2011 г. Полша е била на второ място, а тази година на второ място е САЩ.

Според израелското министерство на туризма около 75 хил. туристи, включително 25 хил. християнски поклонници, се очаква да дойдат по време на коледните празници, което е с около 15 хил. повече в сравнение с миналата година.

Напливът на посетители в библейския град не винаги носи само ползи. "Масовият туризъм има и негативни последици", казва експертът по туризъм Джордж Ришмауи. По-голямата част от туристите идват от Израел със собствени екскурзоводи и остават в града само за по няколко часа, обяснява той. Дори и тези, които останат да нощуват, остават само за една нощ.

Освен за Бъдни вечер 3700-те стаи в над 33-те хотела не са изцяло резервирани. Ришмауи обяснява, че това е заради слабия сезон и посочва световната икономическа криза и неотдавнашния конфликт между Израел и бойците в ивицата Газа, заради които някои резервации били отменени.

"Най-голямото предизвикателство е израелската окупация", казва министър Маая.

Въпреки че Витлеем е изцяло под палестински контрол, няма как да се пренебрегнат последиците от израелската окупация. "В нашия район сме изправени пред големия проблем със селищата. Контролираме само 35 процента от района на Витлеем", обясни Самир Хазбун, който е председател на Търговската камара. Йерусалим е само на няколко минути с кола. Градът, който е смятан за свещен от различни религии, е отцепен от Витлеем от кордон от израелски селища.

Проблем е и стената за сигурност, която еврейската държава започна да изгражда през 2002 г. след вълна от самоубийствени атентати.

Израелски представители твърдят, че телените и бетонни заграждения са помогнали за драстично намаление на броя на нападенията.

Но за живеещите във Витлеем, а и другаде на Западния бряг, стената и нейните контролно-пропускателни пунктове са грозен белег върху земята им, който болезнено им напомня техния статут на окупиран народ. Палестинците се надяват, че това ще се промени вследствие на резолюцията на ООН, която Ришауи нарича "крайъгълен камък за свободата ни".

"Витлеем е символ на надеждата, но животът тук е труден", казва той. "Тази Коледа се надяваме, че ще можем да изпратим послание, че можем да живеем в мир".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a98af 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник