Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (33 Votes)

01122012771-11Преди няколко дни екипът на Двери в намален състав гостува на предаването „Нощен хоризонт”, водено от журналистката Станислава Пирчева. Полина Спирова, Цветомира Антонова и Златина Каравълчева разказаха на будните слушатели на националното радио как изглежда виртуалният офис на редакцията, защо Двери е кауза, има ли екипът началник и екип в сянка и какво никога не може да бъде прочетено на страниците на сайта. В предаването се включиха и отец Добромир Димитров от Богословския факултет във Велико Търново, който разказа за първия болничен параклис в Русе. За идеята си за основаването на църковни хосписи пък с плам разказа д-р Тотко Найденов от в. Българският лекар. Към техния разговор се включиха и слушатели, интересуващи се от широка гама проблеми - от това плаща ли Църквата данъци, обича ли Бог робовладелците и откъде се появиха у нас прословутите архонти. А целият разговор започна с този нощен откъс от любимия на читателите на Двери автор - Лимасолския митр. Атанасий:

Знаете ли, аз дълги години живях на Света Гора и си светехме с газови лампи. Там свечери ли се, става тъмно и пада нощта. Край!... Спомням си, че на село вечерта всички хора се събираха вкъщи, хранеха се към 5-6 часа. Сещам се за баба ми, която казваше: да лягаме да спим, сине, седем и половина е!... Тогава човекът следваше биологичния часовник, който Бог в Своята мъдрост е създал. А днес нощта става ден и естествено денят става нощ. Виждате как Бог е направил така, че дори природата да съдейства за правилното функциониране на човека, а ние днес рушим границите на природата, ставаме по-продуктивни, но рушим себе си.

01122012769

Ето някои акценти в нощния разговор:

За призванието на църковната журналистика: Да се излезе от клишето на отразяване на богослужения и разглеждане на църковния живот само в исторически план, в контекста на неговата безпроблемност и светли хоризонти. Поставянето на акцента върху проблемите, тяхното тълкуване и коментари е предизвикателство не само за нас, но и за нашите читатели. За много от тях възможността да се критикува църковният живот е скандална. За да съществува обаче истинска църковна журналистика, не е достатъчно да има медиатори между църквата и обществото, но трябва да има и общество, способно да възприеме това послание... Освен всичко друго, Двери е кауза и защото успява да създаде една общност, която е способна да говори, иска да разбере езика на Църквата и да участва в един разговор, който досега е липсвал в нашето общество.

Какво не можете да прочетете в Двери: ... Рецепти за духовен живот и бързо духовно спасение. Заповеди в стил това може, а това не може да се прави. Императивният тон в духовния живот трябва да се избягва. Хората ще се усетят въвлечени в един диалог - може и да не са съгласни, да спорят, но не се чувстват в ситуация, в която върху тях се оказва насилие от какъвто и да било порядък.

Защо е така трудно да се говори за комунистическото наследство в Църквата и има ли начин този разговор все още да бъде започнат: Първо, защото то все още не е част от миналото на Църквата....

Ако искате да чуете целия разговор, можете да го направите тук (от 19 мин. до 1.40 ч.). 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/axawy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж