Мобилно меню

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (20 Votes)

viber image 2023 12 05 12 54 18 708Свикнали сме да говорим за пустинята на св. Иван Рилски. Но опитът ми показва друго: където с вяра се призовава неговото име, става Райска градина. И това ми убеждение се потвърди от посещение в Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, която е основана през далечната 1967 г. Бях поканен от ставр. иконом Иван Петкин да изнеса беседа във връзка с настъпващите Рождественски празници, за което получих и благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Наред с личното усещане за важността на това, което трябва да сторя, се потопих в един красив свят – безупречна богослужба от образцов свещенослужител, превъзходен хор и една жива и дейна енория, задружно пристъпваща към светата Чаша. И за да бъде пълна радостта от празника, малко детенце беше топнато в кръщелния купел, за да стане поредният член на този малък роден православен свят.

Може да се предположи какви затруднения и изкушения съпътстват служението далече от родината. Разминаването и спецификата на празниците, особеностите на енориашите (смесени бракове), разликата в календара и не на последно място отдалечеността на храма (единствен в големия град) от домовете на черкуващите се. И въпреки това присъствието беше впечатляващо, десетките имена, прочетени от о. Иван, свидетелстват за сериозен духовен живот. Особено впечатли усетът на свещеника да прави по подходящ начин разбираемо богослужението: тропарите, които традиционно се изпълняват на църковнославянски език и остават често неразбрани, той произнасяше и на български език, а молитвата „Отче наш“ беше казана и на трите езика – църковнославянски, български и немски.

В духа на братската любов с о. Иван разменихме книги, издадени от Богословския факултет и от Виенската църковна община и набелязахме възможности за бъдещо сътрудничество, особено в привличане на студенти за магистърските програми, които Богословският факултет предлага и в които се учат много студенти от енории в Западна и Централна Европа.

И във Виена като в Рила звучат справедливо думите от службата на св. Йоан: „… Защото, насаден в Божия дом, той процъфтя праведно и като кедър в пустинята умножи Христовото стадо на словесните овце чрез преподобие и правда!“.

За прослава на св. Иван и с благодарност към енорията за гостоприемството ѝ!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d884w 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит