Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

9Нека ни е жив Негово Светейшество патриарх Неофит! За това се молят всички православни християни у нас. А и не само у нас. И не само вярващите, защото за такъв благ и даровит висш духовник няма как да не се тревожат всички хора.

Българският патриарх Неофит преживява трудни часове и дни заради сериозно заболяване. Но лекарите не се отчайват, грижат се подобаващо и дават най-доброто от себе си. Затова всички се надяваме да видим Негово Светейшество отново здрав и в състояние да служи и да изпълнява ръководните си дейности начело на Българската православна църква – Българска патриаршия. Представям си какво ще се случи при първата му бъдеща служба в „Св. Александър Невски“ или в „Св. Неделя“! Колко много хора ще дойдат да го видят и да вземат благословение от неговата десница!

„А ако все пак?“ – ще рече някой.

Ако все пак не се случи това желано от всички чудо (защото то наистина ще е чудо), но патриархът оцелее и след това изпитание, тогава има два варианта и те се обсъждали вече „по върховете“ на БПЦ. И двата обаче са свързани с ясно и законно волеизявление на самия ни патриарх:

  1. Той да се оттегли от активна дейност и да бъде избран наместник-председател на Св. Синод, който да председателства синода, докато патриарх Неофит е жив. Това не е ново в практиката на нашата Църква, особено като знаем, че от 1915 до 1945 г. Църквата ни е ръководена от наместник-председател, при това не един и същ, сменяли са се.
  2. Той се оттегля и се избира нов патриарх, а Светейшият Неофит остава да доживява дните си като бивш патриарх. Такива примери има в останалите православни църкви (в Цариградска патриаршия те са десетки през вековете), а случаят с Българския екзарх Стефан не е за пример.

Всеки, който има представа от дейността на българския синод и от „подводните течения“ в него, ще каже, че трудно би се приел всеки от тези варианти. И това е още едно основание да усилим молитвите си за живота и здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Снимката е от интронизацията на Негово Светейшество през януари 2013 г.
Фотограф: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d886d 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора