Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (154 Votes)

2022 10 24 23 13 15Тези дни „Frognews“ публикува под формата на новина съобщението „Кой опитва да поругае името на основателя на кардиохирургията у нас – проф. Чирков?“. Материалът се отнася до появила се в медиите информация, че „медици и обществени лица са поискали от настоящия служебен здравен министър Асен Меджидиев да заличи името на проф. Чирков и да върне старото“ – „Св. Екатерина“.

Какво се крие зад тази иначе благочестиво изглеждаща инициатива, си знаят човеците в бели престилки, но в странните им аргументи са намесени името на блаженопочившия дядо Максим и никому непознати църковни практики, традиции. Дори в подобна статия във в-к Труд се казва: „… името на болницата е избрано от самия проф. Александър Чирков, след задълбочено обсъждане… и с изключителното съдействие на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (бел. на автора: потвърждаваме провеждане на такива консултации).

Написаното е несериозно, личи невежество и непознаване на църковния живот, и никак не постига целта си да раздели хората на фенове на проф. Чирков и вярващи в св. Екатерина.

Ето някои от аргументите на „медиците и обществените лица“, които са за връщането, както и коментарът на автора на материала във „Frognews“: „… болницата е кръстена от патриарх Максим и само друг патриарх може да промени името ѝ… Присъствали на събитието духовници от „Св. Синод“ обясниха, че „такъв канон не съществува“. Допълниха, че патриарх Максим не е дал името на болницата, а единствено е осветил параклиса, който се намира на територията на лечебното заведение. Отслужил е само литургия за здраве на хората, които се лекуват там, но в словото си не е посочил нито какво ще е името на въпросната болница, нито от какво точно ще се лекуват нуждаещите се. Духовниците изрично подчертават, че не съществува литургия за кръщаване на лечебно заведение или на други общественополезни сгради. Допуснаха, че името на покойния патриарх Максим се намесва умишлено с цел да се придаде тежест на „доноса“…“.

Казаното по-горе няма нужда от коментар. Слагаме му едно „Объркани в превода и…“. Поне обаче да извлечем полезното.

Да, в болницата има параклис на името на Синайската светица, който е осветен от дядо Максим и изборът на патрон е обсъждано в академичните среди на Богословския факултет. И този избор не е случаен. Светицата върши невидимо за нас човеците своето добро и ще бъде винаги покров над страдащите и работещите човеци в тази институция. И когато влизаме в болничния параклис, молитвено прошепваме: „По молитвите на св. Екатерина Бог да е милостив към нас!“.

Добър повод е да си спомним и за дядо Максим, от чиято блажената кончина през ноември т. г. ще се навършат десет години. Но не така, като използваме името му за човешки суетни надпревари, а като кажем синовно: Бог да прости и светла да е паметта му!

И, най-вече, да позволим на учениците да отдадат дължимото на учителя си, водени от думите на св. ап. Павел: „Помнете Вашите наставници…“ (Евр. 13:7).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpwqf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж