Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

0c9235aba710490db7cb74e22ea52410

Възпитанието на децата започва в семейството. Възпитанието и грижата на Църквата за децата започва още преди тяхното зачатие и раждане – с обгрижването на бъдещите родители. Духовно грамотните родители, имащи страх Божи, които са украсени нравствени добродетели, морал и ценности, са твърда основа за възпитанието и на своите деца. Духовникът благославя брака на бъдещите родители и в молитвите на Венчанието се молим многократно за „плод от утробата и добри чеда“.[1] Казваме че „родителските молитви закрепват основите на домовете“;[2] „за да имат радостта да видят синове и дъщери на Господа да се помолим“.[3]

На четиридесетия ден родителите и възприемниците водят детето в храма, където свещеникът чете молитви както за родилката (майката), така и за детето, та Бог да го запази от всякакви зли сили до Кръщението, когато ще получи ангел-пазител.

След молитвата на четиридесетия ден съветвам родителите да не отлагат дълго кръщението – например, докато детето навърши една година, защото през това време благодарение на всевъзможни „съветнички“ на семейството родителите са принудени да следват редица суеверия, като връзване на червен конец на детето и др. под.

Чрез първите три тайнства – Кръщение, Миропомазване и Причастяване (Св. Евхаристия) се извършва християнското посвещение на детето. То бива очистено от греха на праотците, получава ангел-пазител, получава даровете на Светия Дух и бива приобщено истински с Христос (посредством причастяването с Тялото и Кръвта Христови). Християнското му посвещение е залог и основа за добродетелен живот.

Clipboard01Посредством тайнството св. Кръщение детето става член на Църквата. Като такова то следва и да „членува“ в Нея, което се състои в редовното му причастяване с Христос по време на св. Литургия. По този начин духовникът буквално храни децата с Бога. На всяко новокръстено дете подаряваме „Евангелие в преразказ за деца“.

Голяма е ролята на родителите що се отнася до това да не се прекъсва връзката на децата с богослужебния живот и контакта на духовника с тях. Не смятам, че е достатъчно да водим децата в храма само на Цветница. Тъй като голяма част от съвременните родители не участват в богослужебния живот на Църквата, за тях е необичайно след като кръстят детето си да го водят редовно на богослужение.

Тук ще разкажа за моите пастирски грижи и образователни дейности, които провеждам в намиращите се в енорията на храм „Св. Възнесение“, гр. Русе, детски и учебни заведения: Детска ясла № 9 „Мечо Пух“ и СУ „Васил Левски“. Едновременно с това, в качеството ми на родител на две деца, съм гостувал (и продължавам да поддържам контакти) в двата филиала на детска градина „Слънце“.

Clipboard02В Детска ясла №9, по инициатива на ръководството, ежегодно след Богоявление посещавам детското заведение и поръсвам с богоявленска вода, а на 19 октомври, св. Йоан Рилски Чудотворец, отслужвам водосвет за здраве. След това беседвам с учителките и служителките на детската ясла и отговарям на техни въпроси, свързани с християнската вяра.

Извършвам водосвет и кратка беседа за 21 ноември – Ден на православната християнска младеж и семейство – в Детска градина „Слънце 1“, както и за Рождество Христово – в Детска градина „Слънце 2“. По време на пандемията подготвих видеоурок, който беше излъчен на децата.

На Велики четвъртък ученици от СУ „Васил Левски“ традиционно гостуват в нашия храм и боядисват яйца. Преди Рождество Христово отново идват в храма – за украсяване на елхата. В училището изнасям уроци за празника Благовещение, а също така съм раздавал и детски библии на учениците (тук).

Тези дейности са провеждани благодарение на изграденото доверие и личен контакт с преподаватели в учебните заведения.

Clipboard03В обсега на пастирските грижи на духовниците от града са и децата от Детска градина „Пинокио“ в Русе, които ежегодно участват в традиционните Рождественски и Великденски приеми в Русенска св. митрополия. По инициатива на Русенския митрополит Наум децата и техните учителки посещават сградата на епархийското ръководство, беседват с владиката и получават подаръци от него. Митр. Наум често гостува в детската градина, като преподава своето благословение на децата и живо общува с тях.

Децата изнасят художествена програма, пресъздаваща някои традиционни обичаи за празниците Лазаровден, Цветница и Великден. Архиереят ги приветства и дарява с лакомства.

Също така Русенска св. митрополия е съорганизатор на традиционния Празничен концерт в Деня на православната християнска младеж и семейство (21 ноември), провеждан в сградата на общ. Русе.

Ежегодно на 15 септември митр. Наум и свещенослужители вземаме участие в откриването на учебната година.

Русенска митрополия организира летни лагери за деца в Бачковския и Троянския манастир (поради липсата на подходяща материална база в нашата епархия).

Clipboard04В навечерието на Рождество Христово децата от Неделното училище при Катедралния храм „Света Троица“ в Русе подготвят и изнасят традиционно коледно тържество-рецитал, като архиереят им преподава своя благослов.

Деца участват и в хорове по време на Хоровата среща „Св. Георги“[4] със заключителен концерт в катедралния ни храм.

Пастирските грижи за децата от предучилищна възраст в Русенска епархия все още са в процес на развитите и обогатяване. Традициите в това отношение са били прекъснати през комунистическия период на управление на нашата страна и затова сега се полагат усилия за изграждане на отношения на доверие между духовниците и работещите в сферата на предучилищното образование. Приведените примери показват, че основата вече е поставена и чрез благоразположение от двете страни се върви към обогатяване на духовния опит и знания както на децата, така и научителките и персонала в детските заведения.

* Статията е базирана върху доклад, изнесен на кръгла маса, посветена на 140 години предучилищно образование в България, провела се в Русенския университет на 10 май 2022 г. (тук), и е публикувана като: Синев, К. „Съвременни взаимоотношения Църква – детски градини в гр. Русе“ – В: Кръгла маса с международно участие на тема: „140 години предучилищно образование в България“, Русе, 2022, с. 11-16; слайдове на презентацията – с. 16-23 (бел. ред.).

[1] Требник, С. 1994, с. 118.
[2] Пак там, с. 116.
[3] Пак там, с. 108.
[4] Осмата хорова среща „Св. Георги“, организирана от Общинския младежки дом – Русе и Русенска св. митрополия (3 ноември 2019 г.).
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cyk4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари