Мобилно меню

4.951724137931 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (145 Votes)

2022 10 26 21 01 08Протойерей Евстатий Янков е православен духовник и наставник във вярата на жителите на красивия родопски град Чепеларе. Целия си живот отец Евстатий посвещава в служение на Бога и ближния. Той е истински духовник, изряден свещенослужител, молитвеник и изповедник на вярата, който предава Христовото учение на хората, просвещавайки ги в Христос и съединявайки ги с Христос.

По повод 70-годишнината от смъртта на протойерей Евстати Янков, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде неговото жизнеописание: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952 г.). Българският отец Йоан Кронщадски“.

3d5375b4afdbb8f94bba000b56847114 2

Автор на книгата е Стефан Илчевски, с когото се познаваме от 25 години. По време на следването ни в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан често ми споделяше неговата идея да състави жизнеописание за отец Евстатий. В думите му долавях дълбокото уважение към личността на свещеника, което на моменти го караше да мисли, че няма да успее в трудната и отговорна задача. Друг път бях свидетел на неговия ентусиазъм и желание да завърши започнатото. Разказите на Стефан за отец Евстатий бяха толкова завладяващи, че създаваха в мен усещането, че познавам свещеника лично.  Все още в молитвеника ми стои едно листче здравец като хербарий от гроба на отец Евстатий, което Стефан ми донесе още докато бяхме студенти.

След завършването на Богословския факултет често питах Стефан какво се случва с „ангажимента“ за завършването на книга за този свят човек, посветил живота си на Бога и на ближния. Всеки път с неговия шеговит тон Стефан ми отговаряше: не бързай, Жасминке, книга за такава личност не се пише лесно, работя по въпроса. Не искам и една йота от живота на този свят човек да изпусна. Вече си мислех, че няма да доживея този момент, когато един ден телефонът ми звънна и се обади Стефан да ми съобщи, че книгата е под печат и се очаква скоро да излезе. В първия момент не можех да осъзная думите на Стефан, след като излязох от въздействието на новината, помолих Стефан да имам тази книга и в мен се зароди желанието да напиша няколко реда за нея, защото през всичките тези години бях свидетел на терзанията, страховете, трудностите и ентусиазма на Стефан, свързани с написването на й.

57c282f1fbabf6eff54c8e710a95cb34Когато получих книгата и се зачетох в нея, сякаш се върнах 20 години назад в аудиториите на Богословския факултет, когато Стефан с респект  и емоция ми разказваше за този свят човек. Усещането беше неописуемо, от една страна, че книгата вече е факт и я държа в ръцете си, а от друга че още много хора като мен ще имат възможността да се докоснат до личността и живота на отец Евстатий.

Изложението се разпростира на внушителните 427 страници, подкрепено с приложения и богат снимков материал. За написването на текста са използвани 127 съчинения, 18 публикации в интернет и 170 документа, които с малки изключения се публикуват за първи път.

Авторът със своя талант да разказва истории и да впечатлява събеседника със своите знания този път е успял да надмине себе си, пресъздавайки живота и дейността на отец Евстатий в най-малки подробности, започвайки от родословието, детските години и завършвайки с посмъртното чудотворство на този свят човек.

Опирайки се на разказите на хора, познаващи отец Евстатий, авторът изгражда по един неописуем начин автентичния образ на духовника, такъв какъвто се е запечатал в съзнанието на хората. Пред читателя оживява образът на свещеника - светец, който е готов да жертва всичко земно – пари, имоти и слава, но никога не прави компромис с православната вяра, църквата и учението й.

Воден от искрена любов към всеки човек, той е добър и състрадателен, но не се свени да критикува лошите постъпки на хората, които са несъвместими с християнския морал и отдалечават от Бога.

В изложението на книгата са намерили място и много исторически събития, които вплетени в житейския път на отец Евстатий, сякаш добиват различно измерение. Измерение, в което дори тъмните краски на комунистическата неприязън към вярата не може да засенчи светлия образ на Христос. Доказателство за това е християнското благочестие и морал, което въпреки трудностите отецът успява да изгради в своите пасоми. Истинско благочестие, основано на евангелските слова, а не на суеверна и езическа религиозност.

Заслужава си тази книга да намери място не само в библиотеката на православния християнин, но и в неговата душа, защото тя свидетелства за Божията любов, милосърдие, състрадателност и сила на духа. За добрия пример на изрядния духовник, за саможертвата,  любовта и отговорността му към своето паство. За доброто и победата над злото, за истинската любов към ближния.

Книгата за живота и дейността на протойерей Евстати Янков може да бъде закупена в Община Чепеларе и Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, както и от всички църковни книжарници и магазини, в които ще бъде разпространена. В Чепеларе тя се продава в музеите, църквите и на общинската каса. В София книгата се предлага в криптата на руската църква „Св. Николай“ и в църковната книжарница в храм „Св. Седмочисленици“, а в Пловдив може да бъде намерена в книжарница „Паралингва“. Има възможност да се закупи и online от сайта на книжарница „Паралингва“ и онлайн книжарница „Лествища“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpur9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски