Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

804Челябинският свещеник Николай Платонов е един от малкото свещеници в Русия, които рискуват всичко и се противопоставят на войната в Украйна. През април напуска страната си, но после се връща отново – заради всички онези, макар и малко на брой, които се борят заради бъдещето на децата си. Вчера, когато Владимир Путин обяви мобилизация, о. Николай Платонов написа за ужаса, обхванал руското общество:

рулетка2През април напуснах службата си и станах нещатен свещеник, открито противопоставяйки се на войната – сега вече може ли да се изрича тази дума? И призовах онези, които все още чуват, да напуснат страната и да спасят децата си. Аз самият също напуснах. Като гледам обаче как достойни хора, които се борят за бъдещето на децата ни, за бъдещето на страната ни, биват вкарвани в затвора, се върнах…

Но моят априлски вик беше пропит от болката на този ден.

Днес наистина започва най-ужасната „лотария“, която някога е била разигравана в нашата страна. Лотария, наречена частична мобилизация. Лотарията е селективна и „писмата на щастието“ ще дойдат… И никой не знае при кого ще дойдат, защото това е лотария. Тези, които искат, вече са на война.

От този ден всички ще бъдат равнопоставени – и тези, които са „за“, и тези, които са „против“, ще се приближават към пощенската кутия с еднакъв ужас…

Свещениците, дори тези, които някога са искали да говорят открито, ще бъдат накарани да замълчат завинаги. В края на краищата рискът да получите призовка – да спечелите от лотарията – се увеличава многократно след като сте лишени от служба. А да откажеш да отидеш, вече е затвор.

Единствените хора, които няма да имат късмета да участват в тази най-убийствена лотария в нашата страна, са децата на генералите и депутатите. И животът след 21 септември за тях няма да има нови цветове.

Няма нищо по-лошо от внезапната смърт, от смъртта без покаяние…

Животът ни се дава само веднъж и е безценен. Погрижете се за него.

Свещ. Николай Платонов във видеобръщение през април „За нашето общество“:

Срам за хората, които се радват на „Град“-овете, летящи към жени и деца. Нашият народ е достоен за такъв водач и за бъдещето, което го очаква.

Някой може да се запита за кого тогава казвам всичко това. Не говоря това на нация от палачи и убийци, радващи се на легитимирането на насилието. Не говоря това на един комплексиран народ, който удовлетворява имперските си амбиции с кръвта на наш братски народ. Казвам това на онези, които все още виждат и чуват, които все още имат съвест. Бягайте, бягайте! На власт е един луд нечовек, който ще се задържа на власт на всяка цена, а на олтара на суетата си ще пожертва хиляди и стотици хиляди хора – вашите деца, децата на съседната държава… Историята е циклична, преди сто години е имало голямо изселване и сега също е изход на нашите хора.

Не виждам себе си в координатната система на тази фашистка власт. Ако гледате този видеоклип, значи самолетът ми вече е излетял. Не призовавам никого на митинг – това е безполезно. Погрижете се за себе си, за семейството си, никой няма да се почувства по-добре, ако ви глобят или вкарат в затвора. Бягайте, Бог вече не е тук! Божието наказание неминуемо ще постигне този народ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cr83 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит