Мобилно меню

4.6713286713287 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (143 Votes)

1591376475204(православен фейлетон)

Ако Христос се беше родил днес, знаем вече какво трябваше да направим: немедлено щяхме да изолираме Младенеца в стерилен кувьоз, за да опазим Месията от нашите болести и зарази! Понеже нашите доктори богослови вече знаят, че човешката природа е заразима, а заразата не е грях, така че всичко е перфектно богословски издържано.

Освен това, Витлеем не е никак сигурно място. Днес има къде по-сигурни. Рим, например, но не първият, понеже там са еретици, не и вторият, понеже той пък е в Истанбул – а Третият, разбира се. Там е толкова сигурно и безопасно, че дори има храм на свещената война, която опазва всех и вся.

И така, Младенецът щеше да расте и крепне на сянка под нашите грижи, в стерилна и безопасна среда, докато навърши трийсет. През това време подгряваща роля щеше да има Грета Тунберг, която щеше да изправи пътищата на Идващия, а пътищата лесно се изправят, когато по тях не минават отровни коли и други замърсители.

Като навърши трийсет – право в Йерусалим! Ще кажете: ама как от Третия Рим току-така – право в Йерусалим?! Няма проблем. Ние всичко сме измислили. Вече не сме примитивни както преди две хиляди години. Кеф ти Зуум, кеф ти Скайп, камери – колкото щеш. Виртуалното вече е толкова виртуално, че всъщност си е направо реално. Ще звучи проповедта Му навсякъде, не се безпокойте! Ако трябва и в пустинята ще звучи, и на планината, и по всички езера и морета ще звучи.

Чудесата? Спокойно, ние вече не се боим от чудеса! (Нито пък им обръщаме внимание.) Те и така си стават. Само телепортацията все още е малко проблемна, но и това ще се уреди един ден, с помощта на Мъск и други помощник-месии. Така че и чудеса сме подсигурили като цяло. И няма нужда да се уморява Христос по прашните пътища, няма нужда да умножава хлябове и да изцелява заразни и болни, защото ние и това сме го решили. Хляб колкото щеш (въпреки че от белия се пълнее!), а откакто „Дженерал Мотърс“ почна да произвежда респиратори, и с болните няма проблем, освен че са заразни.

Но ние Месията трябва непременно да Го опазим от зарази, както се разбрахме още в началото! Така че, оставаме вкъщи и се наслаждаваме на евангелската проповед по www.evangelska.propoved.com. А Христос охраняваме с дронове, за де не Му сторят зло книжниците, фарисеите, зилотите, масоните, римляните или американците. Ще Го помолим горещо да сложи маска и ръкавици, за да се дистанцира максимално от нас, грешните и недостойните, заразни и смърдящи грешници – Той не заслужава да се зарази!

Ще имаме и Голгота – малко кадри от Сирия, погребението – от Лампедуза…

Възкресението изобщо не е пречка. По CNN мигновено ще съобщят каквото трябва, а истината ще донаучим по фейсбук.

И ще расте църквата Христова, ще расте като гъба! Апостоли имаме подготвени, епископи – да не говорим! Днес не е както някога, когато още не ги е имало светите Отци. Днес всичките ги имаме! Един клик и вече си на четиристотната глава за любовта на свети Максим Изповедник, примерно!

От ереси също няма страшно, понеже всичките вече сме ги победили на Седемте вселенски събори. Е, няма как повече да изпаднем в ерес! А ако някой изпадне, в БФ бързичко ще го доубият. И ще се носи проповедта безметежно, и ще достига до всички сърца, включително и ония с байпас, до всички ще достига и ще станем истински ловци на човеци по Мрежата!

А какво Причастие ще имаме: стерилно и действително едновременно! Безопасно за нас – опасно за вируса! Синодалните производствени комплекси ще започнат да бълват индивидуални лъжички от позлатена пластмаса, специален спирт, смесен с оцет, за дезинфекция на светите Чаши, домашни свещени клади за ефективно изгаряне на останките от светинята. Само несваляеми маски за причастяване ще е по-трудно да се измислят, но със сугубо благословение свише и това ще се реши някак.

И така ще си Го запазим Христос – невредим, изолиран, но наш!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w6a9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски