Мобилно меню

4.9666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (60 Votes)

Image 8216091 126Въпрос на М. П.: „Вярно ли е твърдението, че не се ходи на Задушница на гроба на починалия близък, докато не мине една година от смъртта? И грешно ли е да се пали свещ в дома за починал човек, когато по някаква причина не може да се отиде на гроба на покойния, например: годишнина от смъртта, ако го сънуваш или по вътрешна потребност да се каже молитва?“.

Двери: Подобни забрани са чисти суеверия. Ходете на гроба и всеки ден, ако можете, но по-важното е да не забравяте да се молите за своите покойни близки хора. Молитвата може да бъде вкъщи, в храма, дори на всяко място, на което се намирате. Палете свещ или кандило и вкъщи, но винаги напомняме, че паленето на свещ или преливането на гроба с вода или вино, или посаждането на цветя на гроба – нищо от тези неща не може да замени молитвата за душата на покойните.

Душите са нематериални и всичко, което правим с материални предмети в тяхна памет, е само вторично, съпровождащо личната ни молитва; вършим го, за да участват и ръцете, и сетивата ни в помена, който правим. В памет на покойниците може да се извърши дарение (храна, питие, дреха, друг предмет, дори пари) на хора, които имат нужда, дори може да не обявявате пред даряваните, че го правите „за Бог да прости“, защото пък има суеверни или невярващи хора, които нямат да приемат такова „раздаване“, както обикновено го наричаме, т. е. Вие в себе си наречете дареното за душата на покойния, а не е задължително да го обявявате гласно.

И не на последно място: не се отказвайте да отидете и в храма, особено когато има богослужение, за да обедините молитвата си заедно с молитвите на свещеника и на другите вярващи. Това е заръка от Самия Господ Иисус Христос, Който е казал: „Дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18:20).

Бог да прости Вашите покойници!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w6kx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики