Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (7 Votes)
Г-н Ангел Димитров прави изявлението си в авторитетния православен портал Dveri.bg (тук) по повод една новина, в която „се говори за награждаването на владиката-Нестор (най-стар на години) в БПЦ, Доростолски Иларион”, с един изключително верен и правдив богословски анализ на доброто сърце в евангелско осветление и на номинирания с наградата достоен Доростолски кириарх. Той няма нужда от никаква реклама, понеже всички ние, които от десетилетия живеем с радостите и болките на родната ни самостойна народностна църква, знаем за неговите духовни трудове и подвизи. Това безсъмнено е една позитивна новина за вътрешно-църковния ни живот на фона всичко останало, което мас-медиите обикновено ни предлагат в битийно-скандален аспект, отделен въпрос е дали обосновано или не. Трудно ми е да схвана защо нещо положително следва да бъде обругано с лека ръка, като се атакува мисията на една българска неправителствена организация на хора с православно самосъзнание като фондация „Помогни на нуждаещите се” – Пловдив и годишните почетни отличия, които тя връчва – медала „За хората с добри сърца”. 

Далеч съм от мисълта да правя реклама и PR на това НПО, но считам, че разсъжденията на А. Димитров не се основават на поглед отблизо върху дейността на тази фондация у нас и зад граница, затова, ако прецените за уместно, бихте могли да публикувате този мой коментар с цел да не вкарваме в съблазън четящите новината православни и други ползватели на Интернет.

Това не е „някаква си фондацийка”, каквито наистина бъкаха в годините на прехода и доведоха нещата дотам, че в определен период „фондация” стана мръсна дума. Тя има 10-годишна история с приложението своите хуманитарни и обучителни програми, регистрирана в обществена полза и надлежно лицензирана за социална работа с деца и възрастни. Тази нестопанска организация през 90-те години е първият български партньор на Върховния комисариат за бежанците при ООН Нации в Женева. От началото на настоящето столетие е първата българска организация, регистрирана като потенциален доставчик на стоки и услуги за програмите на ООН за възстановяване на пост-конфликтни региони в рамките на Международната конференция и ЕКСПО „Помощ & Бизнес” (“Aid & Trade”) в Женева. Според силите си спомогна  за мобилизиране на международната общност в подкрепа на „шесторката от Триполи” – българските граждани, които гниеха хиляди денонощия в либийските зандани. Един пример е измолване на нарочно Писмо до полковник Кадафи, отправено му от пастор Сам Кобиа, Генерален секретар на Световния съвет на църквите в Женева, от името на 347 църкви-членки с молба да пощади живота на българските медицински сестри и палестинския лекар, от 24 май 2005 г. – нещо което нашата църква, поради особености във външно-църковната си политика нямаше как да направи. Организатор е и стопанин на ежегодния Международен филмов фестивал “БАЛФЕСТ”. Какво друго е направила тази фондация може да се провери – то не е чудовищно много, но е вероятно достатъчно, за да не бъде хулена.

Освен това по инициатива на фондация „Родопски Форум”- гр. Смолян беше предложена кандидатура на Доростолския митрополит Иларион за номинация през 2007 г. с авторитетното в страната и чужбина почетно отличие от страна на неправителствения сектор на Република България – медала „За хората с добри сърца” на Фондация „Помогни на нуждаещите се”. Радостни сме да съобщим, че меценатът на МФФ „БАЛФЕСТ”-2007 „Орфей Клуб Уелнес” АД предостави по повод номинацията на дядо Владика една частична финансова субсидия за неговата църковно-издателска дейност - второто издание неговата книга „Пламъкът от Хилендар”, посветена на делото на преподобния Паисий Хилендарски.
Тържествената церемония по награждаването на номинираните с почетното отличие от страна на неправителствения сектор на Република България – медала „За хората с добри сърца” и връчването наградите на филмите от конкурсната програма на МФФ „БАЛФЕСТ”, Пловдив, 1-3.9.2007 г., се проведе от 19 ч. на 3 септември в зала „Римски форум” в Търговски център „Екселсиор” в Пловдив, където лично присъстваше Доростолски митрополит Иларион и преподаде своето благословение на организаторите, гостите на тържеството и гражданите на Пловдив. Аз лично приемам избора на дядо владика да приеме това почетно отличие, да присъствува лично след надлежно благословение от Светейшия ни Патриарх, като след церемонията беше изпратен тържествено от Пловдивския митрополит Николай и пловдивското свещенство в храм „Света Марина”.

От писмото на йеродякон Петър се съкращават чисто рекламните тесктове на фондацията, за която и той работи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu6h 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж