Мобилно меню

4.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (11 Votes)
Научаваме, че Св. Синод на БПЦ подготвя специално поздравление за 70-годишнината на бившия премиер Симеон Сакскобурготски. Трябва да се отбележи, че ръководството на Православната ни църква най-редовно зачита царското достойнство на Симеон ІІ и винаги се обръща към него с "Ваше Величество", някои го споменават и в богослуженията с "царствующий дом". Сам Н. В. Симеон ІІ избягва да изтъква царското си качество, не само защото то се оспорва от някои, а и понеже лично той винаги подчертава, че е дошъл тук не като цар, а като родолюбец да помогне на страната в трудни години, когато неговата широка известност и доверието към личността му в Европа вършат прекрасна работа на страната ни.

По-особено стои въпросът с баща му, цар Борис ІІІ, след чиято смърт Св. Синод на БПЦ е взел решение (и то не е отменяно дори в комунистическо време!) да се споменава той на вечни времена при богослуженията. Странното е, че по време на комунизма у нас непрекъснато се споменаваше, както и продължава, името на императора-освободител Александър ІІ Николаевич, независимо от тясната ни подчиненост на болшевишкия СССР. Сега някои митрополити са намерили вярната формула, като споменават в богослужбите си също и "всех царей болгарских". Формулата е вярна, защото не само се отдава почит на всички български владетели, което е отечествен дълг, а се зачита и решението на Св. Синод за цар Борис ІІІ. Хубаво би било тя да влезе и в богослужебните книги.

Някои църковници (духовници и миряни) се "изсилват" с твърдения, че Църквата била исконно монархическа. Наш богослов обаче правилно беше отбелязал: "Църквата не е нито монархическа, нито републиканска, нито тоталитарна, нито демократическа. Църквата е Христова. И като такава трябва да спазва заповедите на Спасителя и на Неговите ученици, особено  реченото за властта: 'отдайте кесаревото кесарю' и 'всяка власт е от Бога'! Защото липсата на власт е анархия, а анархията е смърт за всяко общество! Никой не може да се противи смислено на молитвата ни за властите - БПЦ с право се е молила и за султана, и за комунистическата власт. Защото, по думите на покойния Български патриарх Кирил, 'Ние нямаме две отечества!' Това е нашето Отечество и за неговите власти винаги трябва да се молим."

На снимката: Симеон Сакскобурготски носи иконата на Троянската св. Богородица

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu6x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари