Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
Днес прочетох в пресата репортаж от Сливен, че "духовникът" Тодор Карагьозов щял да организира "първия православен лагер в България"!

Журналистите понякога пресилват нещата, но е жалко, ако зад тази информация стои самият брадър Тошко. Защото в Етрополския манастир с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил няколко години под ред се организират православни летовища за деца от различни краища на България. Съдействат ни Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет и Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски", чиито възпитаници идват като ръководители на децата и учители по време на летуването. При това лагерите са безплатни! Защото да организираш десетдневно летуване за по 160-180 лв. на дете си е чиста далавера! От това правят пари много фирми. Напълно законно, разбира се. Но не се правят на благотворителни (социални!) организации, защото са си търговски дружества. А Т. Карагьозов хем прави нещата с благословението на Сливенския митрополит, хем после митрополитът отрича да е давал благословение, хем носи добри приходи на фирмите с такси от 16-18 лв. на ден.

Лошо няма, стига да не го афишира като "пръв" и още по-малко - като "православен лагер". Защото Христос препоръчва, като правим милостиня, да не разгласяме за нея - иначе няма да имаме награда пред Бога.

Такива истински християнски дела за децата имат и братята на Хаджидимовския манастир "Св. Георги" начело с митрополита си, и други свещеници и православни християни из страната, защото всяка година на много места се организират православни летовища и никой не ги афишира като "духовника" брадър!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu6a 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики